Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omdebatterad utställning till Örebro

Snart kommer utställningen En viktig grej till Örebro. Sju av Sveriges främsta serietecknare visar bland annat politisk satir. Och den har väckt debatt.

Annons
Nina Beckmann.

Den 17 januari har utställningen med det fullständiga namnet ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild” premiär på Konsthallen. Den har tidigare visats på Grafikens hus i Mariefred och är nu ute på turné i landet.

– Vi var nyfikna på vad som är politiskt i konsten just nu och vi tyckte att serietecknandet var det, berättar Nina Beckmann som är en av två som kom på idén och drog i gång utställningen.

Har utställningen väckt reaktioner?

– Ja, absolut, det har den. Liv Strömquists Isprinsessa som har mens har till exempel väckt otroligt mycket diskussioner. Jag blev bland annat uppringd av en arg besökare som undrade hur vi kunde använda en sådan bild, fortsätter Nina Beckmann. Två gånger har det också hänt att folk svimmat när vi visat den och diskuterat mens i samband med utställningen.

När vi ringer runt till de olika serietecknarna som ska vara med i utställningen finns så klart tankarna på terrordådet i Paris.

– Det är förstås helt fruktansvärt och helt absurt, säger Joanna Rubin Dranger som själv gör samhällssatir men anser samtidigt att hon är mer rädd för att dagens samhällsklimat med rasism, antisemitism och hets mot muslimer kommer att öka.

Detsamma säger Sara Granér som är känd för sina samhällssatiriska bilder och som också är med i utställningen. Hon tror inte terrordådet i Paris kommer att tysta tecknarna.

– Jag störs mer av det obehagliga samhällsklimatet över lag och är rädd att de islamofobiska krafterna ska få vatten på sin kvarn, säger hon.

Just det hårda samhällsklimatet och de olika kommentarerna har fått Joanna Rubin Dranger att välja bort bilder.

– Ett originalverk är inte med i utställningen. Jag valde att självcensurera det. Det är ett antirasistiskt verk som jag själv tog bort.

Varför då?

– Det har varit plågsamt att ta debatterna om rasistiska bilder, det har lett till såväl antisemitiska och rasistiska kommentarer på nätet som skribenter i etablerad media som använder härskarstrategier som hån och förlöjligande för att tysta kritik. Det som vissa kallar ”politiskt korrekthet” menar jag handlar om att ha kunskap och empati.

Joanna Rubin Dranger som också är professor på Konstfack tycker att vi över lag borde prata mer om bilder.

– Bilder har makt och det sätter den här utställningen fingret på. Bilden är inte bara ett bihang till texter och jag tror absolut att vi skulle ha mycket att vinna på om vi kunde ha kritiska diskussioner om bilder.

Sara Granérs

Mer läsning

Annons