Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande strömavbrott drabbade Örebro

Artikel 1 av 5
Det stora strömavbrottet i Örebro
Visa alla artiklar

Örebro drabbades på tisdagen av ett omfattande strömavbrott. Över 60 000 elkunder påverkades. Eon arbetar med omkopplingsarbeten för att lösa problemet och strömmen kommer tillbaka succesivt.

Annons

NA sänder live om händelsen:

Avbrottet inträffade klockan 13:34.

– Försörjningen av el in till vårt ställverk har stått stilla. Vi har en aktör som arbetar med elförsörjningen av högspänning till vårt ställverk, och det är sannolikt i knät på den aktören som det här ligger, säger Björn Persson, regionchef Eon mitt.

Eon rapporterar att hela staden drabbades. Enligt rapporter till NA har såväl centrala Örebro som ytterområden som Bettorp, Ormesta och Brickeberg drabbats. Butiker i centrala Örebro blev mörka – och elektroniska system fungerade inte. SOS alarm larmade om flera hissnödlägen, alltså personer som till följd av strömavbrottet fastnat i hissar i Örebro. Bland annat fastnade en kvinna och ett barn i en hiss på Fredsgatan – räddningstjänsten hjälpte de nödställda.

Andra verksamheter som påverkades av avbrottet ska enligt uppgift vara vårdcentraler. USÖ märkte också av avbrottet, men där ska reservaggregatet kopplats på, så verksamheten påverkades inte, meddelar sjukhusets säkerhetssamordnare Hans Eriksson.

Tågtrafiken ska enligt uppgift till NA inte ha påverkats av strömavbrottet.

Räddningstjänsten larmades om ett hissnödläge på Fredsgatan i samband med avbrottet.

Enligt Eon drabbades som mest nästan 61 000 kunder av avbrottet och man beräknar att avbrottet ska vara avhjälpt klockan 16. Orsaken till det omfattande avbrottet är ännu inte känd – Eons tekniker arbetar just nu för att felsöka och åtgärda avbrottet.

■ Vid 13:50-tiden meddelar Eon att hela Åbyverket ligger nere. Eon hade alltså inte ström till sin anläggning som levererar värme till örebroarna.

■ 13:58 kom strömmen tillbaka till centrala Örebro. Fortfarande är det inte löst i vissa av ytterområdena.

■ 14:05 har strömmen ännu inte kommit tillbaka till bland annat Rynninge och Bettorp och cirka 39 000 kunder ska fortfarande sakna ström.

■ 14:19 skriver Eon att 37 000 kunder fortfarande saknar ström.

■ Vid 14:30-tiden säger Eon så här om läget:

– Strömförsörjningen in till ställverket vid Åbyverket är nu i funktion igen. Den ledningen som Ellevio ansvarade för. Däremot arbetar vi med att få igång de stationer som stått utan försörjning. Inom en hyfsat snar framtid hoppas vi kunna reducera detta till noll, säger Björn Persson.

Man vet fortfarande inte orsaken till avbrottet.

– Vi är såklart medvetna om att ett sånt här stort strömavbrott leder till stora problem, i synnerhet till fastigheter med hissar, butiker och så vidare eftersom vi är så beroende av elen som vi är. Men sånt här kan hända och nu har det gjort det, det gäller bara försöka komma tillrätta med det. Vi vet ännu inte vad det är för ursprungsfel, det får vi återkomma till.

■ Vid 14:40-tiden är antalet kunder som saknar ström nere i 19 000.

■ Klockan 14:48 är knappt 16 000 kunder strömlösa.

– Det är en fördelningsstation som återstår. Vi har personal på plats för att få igång den igen, säger Björn Persson.

Artikeln uppdateras löpande.