Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omval eller inte - besked i dag

Efter klockan 16.00 idag skulle Valprövningsnämndens besked komma, men det tycks dröja. Omval eller inte i kommunen eller måste örebroarna vänta ännu längre?

Annons

Det är i dag är fyra månader sedan kommunalval hölls i Örebro, men det är fortfarande oklart vilket parti som slutligen ska regera. Valresultatet överklagades och det är upp till Valprövningsnämnden att besluta om det ska hållas ett omval eller inte. I dag väntas ett av tre besked från Valprövningsnämnden: Omval, inget omval eller ytterligare väntan på besked.

Men reaktioner på det sena beskedet från Valprövningsnämnden har inte väntat på sig.

–Man tar inte valproceduren på allvar, sa professor Peter Esaiasson tidigare i NA. Han är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och tycker inte att den långa väntan på besked är acceptabel.

Det är förtroendet för politik i helhet som hamnar i kläm om människor upplever att val inte går rätt till, menar Esaiasson. Men Valprövningsnämnden å sin sida menar att de har hållit fler möten än vanligt. De har bland annat beslutat att hämta in kompletterande material i frågan.

Om det skulle bli omval i Örebro kommer det troligtvis hållas under våren. Innan vi får se det slutgiltiga styret kan det dröja mot sommaren till. Från båda sidor blockgränsen menar man att stora frågor för Örebro i dag hamnar åt sidan på grund av samstyret.

Mer läsning

Annons