Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroare Årets kock i Storbritannien

Dimitar Angelkovski från Örebro vann brittiska utmärkelsen Årets unga kock vid Academy of Culinary Arts årliga ceremoni i London.

Annons
Dimitar Angelkovski vann Årets unga kock.

22-årige Angelkovski tävlade i finalen som ägde rum i början av april. Uppgiften var att inom fyra timmar förbereda en förrätt med musslor, en huvudrätt bestående av hjort och en dessert av citronpaj med maräng i en modern version. Domarnas bedömning grundade sig på hur rent man jobbar och noga man är med ingredienserna. 

- Det känns fantastiskt, det är en stor tävling och det kändes väldigt kul att vinna. Jag har nog inte riktigt förstått hur stort det är, en av mina kollegor säger att jag har min framtid klar, säger Dimitar Angelkovski när NA når honom på telefon i Skottland.

Högst poäng av allaAv de 150 som sökte gick 50 vidare till tävlingen och via flera steg tävlade slutligen 13 kockar i finalen som ägde rum i april. Tävlingen kan jämföras med en examen, av de 13 som deltog klarade tio prövningen. Angelkovski var den av deltagarna som fick högst poäng av samtliga och belönades med titeln Årets unga kock.

- Vinsten innebär att alla huvudkockar i hela Storbritannien vet vem jag är, det känns kul. Jag har även blivit inbjuden till tävlingen Young national chef of the year i London den 11 oktober.

Resa till MexikoPriserna bestod av resor för att studera matkultur samt att få jobba med ägaren till krogen The Fat Duck, som fått tre stjärnor i Michelinguiden.

- Jag vann dels en veckas resa till Mexiko, dels en resa till champagneområdet i Frankrike. Sen får jag möjlighet att under en dag jobba tillsammans med kocken Heston Blumenthal som är välkänd här i landet.

Angelkovski jobbar i dag som kock på Turnberry Hotel i sydvästra Skottland, som han fick kontakt med genom utlandspraktik via Virginska skolans hotell- och restaurangprogram. Men än så länge har han inga planer på att byta arbetsplats.

- Kanske efter nästa tävling, säger Dimitar Angelkovski.

Mer läsning

Annons