Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroaren växte upp i Kiev: "Kan knappt tro att det händer"

Örebroaren Kateryna ­Shulika växte upp i Kiev.
När den gamla hemstaden har förvandlats till en livsfarlig plats att vara på följer hon utvecklingen noga.
– Det är jättejobbigt att se, säger hon.

Annons

Kateryna bor i Örebro sedan ett par år tillbaka och jobbar som konstsimtränare i Örebro Simallians. Hon har fortfarande släktingar kvar i landet.

– Men jag är glad över att min familj, min mamma och moster inte är i Kiev. De bor i en annan stad i Ukraina nu.

Hur orolig är du?

– Jag är fortfarande väldigt orolig över mina kompisar som är där. Jag hoppas att de mår bra, men jag vet att de är jätteoroliga över situationen.

Hon besökte Kiev i oktober förra året – kort innan stormen bröt ut i landet och protester inleddes mot ett uteblivet samarbetsavtal mellan Ukraina och EU.

– Allt var lugnt och jag gick på samma gator som förr, säger Kateryna.

Nu är kontrasterna helt skilda. Gatorna i staden som hon växte upp i har bytts ut till en plats med livsfarliga gatustrider som skördat många dödsoffer.

– Jag kan knappt beskriva mina känslor. Jag kan fortfarande inte tro att det händer. Hela mitt liv var i Kiev och jag gick på samma gator. Det är en jättekonstig känsla nu.

Tusentals ryska soldater har tagit kontroll över Krim-halvön där en majoritet av befolkningen på 2,3 miljoner är etniska ryssar.

– Jag tror inte att Putin vill ha några förändringar i Ukraina, det är därför han försöker göra så här.

Kateryna hoppas nu att omvärlden ställer upp för Ukraina.

– Jag är glad att Ukraina står för sina rättigheter och visar för hela världen att de tycker inte om det som händer. De vill leva bättre i ett stabilt land. Jag hoppas att EU och hela världen hjälper Ukraina nu. Så att de inte bara står och tittar på vid sidan om, säger Kateryna Shulika.

Mer läsning

Annons