Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroarna är generösa blodgivare

Trots tidigare varningar är tillgången på blod i landet god. De mest generösa blodgivarna finns i Örebro och Uppsala-regionen.

Annons

Sveriges blodcentraler har nu sammanställt antalet blodgivare för år 2008. Enligt undersökningen var det 59 575 personer som gav blod i Örebro/Uppsala-regionen. Vilket gör att regionen hamnar i topp bland rikets sjukvårdsregioner.

På flera håll i landet har blodcentralerna tidigare berättat att blodlagren börjat sina. I Skåne rådde akut brist på blod förra veckan. Men efter att blodcentralerna i Skåne satte ut annonser så kom många och ville ge blod. Den här veckan ser det betydligt bättre ut.

En faktor som kan påverkat den goda tillgången är sjunkande efterfrågan. Många operationer planeras om så att de inte hamnar under semesterveckorna. Samtidigt kan inte alla operationer planeras efter semesterschemat.

– Givarna har varit jätteduktiga på att komma in men i morgon kanske det är ett annat ljud i skällan, säger Tomas Nilsson, biomedicinsk analytiker på Storsjötappen i Östersund till TT.

Mer läsning

Annons