Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroarna följer Sven i spåren

Har du åkt skidor i Karlslund i vinter?
Då är du kanske nyfiken på personen som gjorde det hela möjligt.
Möt Sven Olsson, 76, som är mannen bakom spåren.

Annons
Det är inte bara att köra. För att få perfekta spår krävs det noggrannhet och kunskap. Sven Olsson har i 14 år skött spåren vid Karlslund och vet vad som behövs för att det ska bli ett bra resultat.

Sven Olsson är inte van vid att stå i rampljuset. Han känner sig obekväm när han ska bli fotograferad och tycker att det räcker väl med en bild på skotern.

Att berätta om sitt liv och vad han har gjort ligger inte riktigt för honom. Men nu är det han som är huvudpersonen så han sätter sig på en stol inne i klubbens stuga i Karlslund och börjar berätta.

– Jag började med det här 1997. Han som hade spårat innan började bli dålig och det blev automatiskt så att jag tog över. Det passade bra eftersom jag just gått i pension.

Sedan dess har Sven sett till att det varit spårat i Karlslund men också på Rosta gärde och ner mot Hästhagen. Har barnen på Rostaskolan behövt ett skidspår har han kört även ett varv där. De första åren var han ensam om jobbet, men så var det inte heller speciellt mycket snö.

– Det kunde hända att det bara var en vecka på vinter som det gick att åka skidor, minns han.

Men förra året brakade det loss. Det kom så mycket snö att de var tvungna att bli tre som hjälptes åt. Snöskotrarna körde fast, välte och fick dras loss.

– Det var för mycket snö, säger Sven och suckar lite tyst. Det kom bara mer och mer. Vi, jag, Åke Karlsson och Lars-Erik Persson, la ner 200 timmar på att spåra den vintern. I år blir det nog inte lika mycket, kanske bara 150 timmar.

Faller det nysnö under natten måste Sven ut på morgonen, senast åtta är han iväg.

– Det blir ett jäkla liv om man inte spårar.

Sven skrattar lite.

Elitåkarna vill att det ska vara tipptopp. Det gör att snön också måste tryckas till innan de kan spåra. För att göra det har de byggt en vält av ett antal bildäck som de drar över snön. Sen måste Sven av och skotta så det går att skida över bilvägarna. Ibland måste också spåren hyvlas ner för att inte bli för höga. Att göra perfekta spår är en hel vetenskap.

– Ja, det är inte bara att köra. Och inte får man köra för fort, då blir det dåliga spår.

För det här jobbet får inte Sven och hans medhjälparna någon ersättning. Karlslunds IF får ett bidrag varje år från kommunen för att sköta spåren men det täcker bara kostnaden för maskinerna.

Varför gör du det?– Först åkte jag själv mycket skidor och sen tog jag på mig det här jobbet, svarar Sven som inte tycker det är så mycket att orda om.

Själv har han varit Karlslunds IF troget sedan 1952. Då hade han flyttat in till Örebro från Hackvad för att gå på verkstadsskola och en av kompisarna tog honom med för att spela fotboll och bandy i klubben. 1964 började han med skidor.

– Vi var två som fick för oss att köra Vasaloppet och sen har jag fortsatt.

Sven har åkt Vasaloppet, de senaste åren Öppet spår, 29 gånger.

Sven berättar att den här gången fick han vara med om något han aldrig varit med om tidigare.

– Jag fick stryk av dottern i år. Jag har alltid varit före henne. Men inte den här gången. En minut skilde det.

Han tystnar. Det märks att det grämer honom lite, att dottern var snabbare.

Men så skrattar han och skakar på huvudet, inser att han inte kan åka lika fort som på 60-talet.

– Men ett år till blir det nog, då blir det 30 Vasalopp.

På väg. Det är inte bara att köra. För att få perfekta spår krävs det noggrannhet och kunskap. Sven Olsson har i 14 år skött spåren vid Karlslund och vet vad som behövs för att det ska bli ett bra resultat.
Det är inte bara att köra. För att få perfekta spår krävs det noggrannhet och kunskap. Sven Olsson har i 14 år skött spåren vid Karlslund och vet vad som behövs för att det ska bli ett bra resultat.
Rutin. Sven Olsson har åkt Vasaloppet 29 gånger, nästa år blir det jubileum.

Fakta om Sven Olsson

Namn: Sven Olsson.

Ålder: 76 år.

Bor: Hjärsta.

Familj: Fru, två döttrar och fem barnbarn.

Gör: Pensionär, har tidigare arbetet inom verkstadsindustrin. Aktiv i Karlslunds IF och har i 14 år sett till att det finns skidspår i Karlslund, Rosta, Mellringe och Hästhagen.

Mer läsning

Annons