Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrofirma lägger nedanmäld inkassorörelse

Örebrofirman Holmstedt Partners Financial Services har bedrivit inkassoverksamhet utan tillstånd. Efter en anmälan till Datainspektionen upphör man nu med verksamheten.

Annons

– Vi har en annan uppfattning om inkassolagen än Datainspektionen, säger Andreas Holmstedt. Och jag vågar påstå att hundratals andra firmor gör samma tolkning som vi.

– Men det skulle ta för mycket tid, kraft och pengar att ta strid med Datainspektionen. Därför lägger vi ner inkassoverksamheten, som ändå är av liten omfattning för oss.

Det hela uppdagades när en firma i Luleå fick ett inkassokrav från Holmstedt Partner. Luleåfirman hade fått hjälp av ett Örebroföretag med produktion av en tidning. Resultatet blev undermåligt och det uppstod diskussion om fakturan på 42 000 kronor.

Sålde fakturan

Örebroföretaget hade sålt fakturan till Holmstedt Partner men accepterade att beloppet skulle halveras på grund av bristerna. Luleåfirman fick instruktionen att betala de överenskomna 21 000 kronorna till Holmstedt Partner och därmed skulle saken vara klar.

Holmstedt Partner krävde emellertid hela beloppet med inkasso. Andreas Holmstedt säger att han inte kände till någon överenskommelse om halvering av priset.

Struntade i upplysning

Enligt Luleåföretagaren struntade Holmstedt i upplysningen om att fakturan halverats och hotade med tingsrätten. I det läget började Luleföretagaren undersöka Holmstedt Partner och fann att firman inte hade rätt att bedriva inkassoverksamhet. Det kräver tillstånd av Datainspektionen och något sådant fanns inte.

Datainspektionen begärde ett yttrande från Holmstedt Partner, som då valde att lägga ner inkassoverksamheten.

Mer läsning

Annons