Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrokvinna dömd för häleri

Det började med ett bostadsinbrott i Tyskland och slutade i Örebro tingsrätt. Internationella åklagarkammaren tog upp fallet där en Örebrokvinna nu dömts för häleri.

Annons

Hon säger att hon ville vara hjälpsam mot en man som hon träffade på Järntorget i Örebro. Kvinnan döms till villkorlig dom och 4 800 kronor i böter.

Enligt kvinnan gav mannen på Järntorget henne en påse med saker som hon lämnade för pantbelåning och fick 36 000 kronor för, pengar som hon säger att hon överlämnade till mannen.

Innehållet, bland annat ett armbandsur, hamnade sedan på auktion.

Auktionsfirman ville ha armbandsuret värderat av en expert i Tyskland. Då uppdagades att klockan var stulen vid ett bostadsinbrott.Vid rättegången uppgav kvinnan att hon bara ville hjälpa till och efter att ha löst in checken genast överlämnade pengarna till mannen. Hon förklarade också att hon inte hade engagerat sig om hon känt till att godset var stulet.

Örebro tingsrätt konstaterar att ingen utredning är gjord om hur kvinnan kommit över godset och att hennes egna uppgifter därför får godtas. Men rätten menar att det måste varit uppenbart för henne att det var stöldgods och att hon trots det inte gjorde någon kontroll. Rätten påpekar också att en pantsättning försvårar möjligheten för den rätta ägaren att återfå ägodelarna. En av nämndemännen tyckte inte att det var bevisat att kvinnan förstått att sakerna var stulna, men majoriteten tyckte annorlunda.

Mer läsning

Annons