Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrokvinna förfalskade namn för att få bidrag

En kvinna har dömts för upprepade bedrägerier och bidragsbrott mot försäkringskassan. Genom de falska uppgifterna betalades nära 65 000 kronor ut. Risk fanns för att ytterligare 6 000 skulle utbetalas.

Annons

Örebro tingsrätt dömer henne för grovt bidragsbrott, bedrägeri och urkundsförfalskning. Domstolen påpekar att det är vid många tillfällen kvinnan lämnat oriktiga uppgifter, som gällt större värden, och att blanketterna undertecknats med sambons namn.Straffet blir villkorlig dom och 7 000 kronor i böter.

Det finns också återbetalningskrav. Den åtalade, som är i 30-årsåldern, har erkänt brotten. Örebro tingsrätt påpekar i domen att hon vid rättegången lämnade en berättelse som helt ger stöd åt det hon åtalats för.

Förfalskade namnteckning

Vid tolv tillfällen lämnades oriktiga uppgifter till försäkringskassan vid begäran om tillfällig föräldrapenning. Det var kvinnan som lämnade uppgifter om att hennes sambo varit hemma från jobbet och hade rätt till tillfällig föräldrapenning. Enligt domen var det också hon som underteckande blanketterna med hans namn. I de fallen utbetalades nära 55 000 kronor.

Vid tre andra tillfällen lämnades motsvarande uppgifter om att sambon varit hemma och vårdat sjukt barn. Även i det fallet undertecknades kvinnan blanketten med hans namn. Drygt 9 000 kronor betalades ut efter den begäran. Vid ännu ett tillfälle fanns risk för att närmare 6 000 kronor skulle ha betalats ut.

Tingsrätten skriver att straffvärdet för brotten uppgår till åtta månaders fängelse. Men domstolen anser inte det finns risk för att kvinnan återfaller i brott, Rätten stannar vid villkorlig dom och böter.

Mer läsning

Annons