Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroläkare: Risk om  homomän är blodgivare

Nya regler gör det möjligt för män som haft sex med män att bli blodgivare. Men Örebroläkaren Mohammad Abedi på blodcentralen menar att de nya reglerna inte går att tillämpa.
Och nu är Socialstyrelsen och blodcentralerna på kollisionskurs i frågan.

Annons

- Att vi har olika uppfattning är uppenbart. Men det är viktigt att man ändå accepterar de regler som finns, säger Anders Printz, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Striden gäller den regeländring i Socialstyrelsens föreskrifter för blodverksamhet, som infördes 2010. Den bygger på att blodgivares lämplighet bedöms individuellt, inte utifrån grupptillhörighet. Därför öppnar man möjligheten för män som haft sex med män (MSM) att få ge blod om det gått mer än ett år sedan den senaste sådana kontakten.

Den regeln gäller

blod som ska användas i sjukvården. Reglerna för blodplasma som levereras till läkemedelsindustrin är strängare och stoppar fortfarande allt blod från män som har haft sex med män.

Därför måste blodcentralerna börja skilja på blod till patienter och blod till läkemedel. För att de skulle få tid på sig att klara det beviljade Socialstyrelsen dispens från sin nya regel fram till den 10 juni i år. Blodcentralerna har ansökt om fortsatt dispens och jobbar vidare som om den redan var beviljad, men i verkligheten kommer beslutet den här veckan. Från årsskiftet ska under alla omständigheter den nya MSM-regeln gälla fullt ut, kräver Socialstyrelsen.

Men blodcentralerna ser

risker med regeländringen. Förutom den tekniska frågan hur blodet ska separeras finns också etiska dilemman, anser läkaren Mohammad Abedi på blodcentralen i Örebro.

Ska man till exempel informera patienter och läkare om att det blod de får inte godkänns av Läkemedelsverket? frågar han.

- Abedi säger att han i flera månader hoppats på en dialog med Socialstyrelsen. Han bedömer det inte som möjligt att helt tillämpa de nya reglerna från årsskiftet.

Mer läsning

Annons