Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroläkare till Haiti

På tisdag åker läkaren och örebroaren Simon Gepertz till Haiti.
– Jag vill hjälpa till på något sätt, berättar han.

Annons

Simon Gepertz, som arbetar som läkare på barnkliniken på USÖ, har varit i olika katastrofområden tidigare. Han har varit i Pakistan efter den svåra jordbävningen och i Aceh-provinsen efter tsunamin. I längre perioder har han också arbetat i Västafrika och nu väntar Haiti.

Känns det här som en värre katastrof än de du arbetat i tidigare?

– Ja, det intryck man får är att det är väldigt mycket skador att ta hand om.

Det verkar också väldigt kaotiskt?

– Ja, precis. Vi får se på vilken nivå det är när vi kommer dit. Det ska visst vara svårigheter med kommunaktion och att få fram materiel. Samtidigt verkar man samarbeta mellan olika organisationer.

Han fortsätter:

– Jag åker tillsammans med bland annat ytterligare en läkare och två sjuksköterskor och vi kommer att avlösa ett svenskt läkarteam som redan är på plats och som arbetar på ett mindre sjukhus i utkanten av Port-au Prince. Vi kommer att stanna ungefär en vecka och är tillbaka igen i Sverige den 5 februari.

Hur förbereder du dig?

– Det blir en kort förberedelseperiod. Jag fick reda på det här i torsdags och vi åker ju redan på tisdag morgon. Det handlar mest om att ladda batterierna, titta igenom fakta om området och tänka igenom vad man kan möta där.

Varför åker du?

– För min egen del känns det väldigt angeläget när man ser tv-bilderna, och när man nu har kunskapen och möjligheten åker jag gärna. Det här är ju en utmaning och inte alltid så lätt men det känns viktigt att göra det.

Simon Gepertz åker med ett hjälpteam som organiseras av Hoppets stjärna och församlingen Livets ord. De kommer att först åka till grannlandet Dominikanska republiken och sen tar de sig landvägen till Haiti och huvudstaden.

Mer läsning

Annons