Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebropolitiker anklagas för härskarteknik

I lördags skrev NA om ett debattklimat i Örebropolitiken där unga kvinnor upplevt att de blivit förminskade. Linn Andersson vittnar om samma känsla – i sociala medier.

Annons
Bilden är ett montage.

 En diskussion på Twitter med kommunalrådet Björn Sundin och två andra S-politiker fick Linn Andersson att tala om härskartekniker.

– Det handlade så uppenbart om att trycka ner och idiotförklara mig. Ett tag var de tre stycken för att tala om att jag var dum i huvudet, säger Linn Andersson.

Hon är själv fritidspolitiker för Moderaterna, och har i efter hand hört partikollegor vittna om liknande erfarenheter av Björn Sundin. Även om hon har politiska uppdrag sedan knappt ett år tillbaka tycker hon att det är stor skillnad.

– Jag sitter inte ens i fullmäktige, han är kommunalråd.

Björn Sundin tycker inte själv att härskartekniker är rätt ord i sammanhanget.

– Det är jättetråkigt om hon uppfattar det förminskande, men då tycker jag att hon ska titta på sin ton också, säger han.

Alla har rätt att säga när man känner sig utsatt för härskartekniker, men det betyder inte med automatik att sådana faktiskt använts, menar Björn Sundin.

– Vi har svarat på hennes ibland ganska hårda angrepp. Det är klart att hon kan uppfatta att vi har varit elaka mot henne, men det är inte vi som söker den konflikten.

Linn Andersson reagerade starkt på en tweet där Björn Sundin varnade för henne som moderat propagandist. I ett annat inlägg ställde han frågan om det är ett inträdeskrav till MUF att ge sig på ett S-råd på Twitter. Linn Andersson är 32 år och inte med i MUF.

– Då är hon kanske inte så ung som jag tror, men det var inte heller riktat specifikt mot henne. De är ett antal unga moderater som är flitiga att angripa oss och säger att vi inte vill ha opposition, att vi gillar Sovjet och den typen av saker, säger Björn Sundin.

Martin Karlsson,

doktor i statskunskap på Örebro universitet, har bland annat tittat på hur

Örebros politiker debatterar, och konstaterat att debatten på Twitter ganska tydligt får en hårdare ton än den som pågår i fullmäktigesalen.

– Trösklarna är mindre, det är lätt att skicka någonting där man tar i mer. Det är en risk med att bara vara några knapptryckningar från ett offentligt uttalande, säger Martin Karlsson.

Björn Sundin berättar att han helt enkelt slutade debattera med Staffan Werme på Twitter, eftersom han upplevde att deras diskussioner direkt urartade och blev dåligt för dem båda två.

Men att låta bli att debattera är inte rätt utväg, tycker Martin Karlsson. Hans råd blir i stället eftertänksamhet.

– Att ha dialog verkar vara en framgångsfaktor för politiker.

Skrämdump från twitterkonversationen.

Mer läsning

Annons