Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroportens vd rasar efter rekordböter

Örebroporten får böta 2,2 miljoner kronor efter att ha tjuvstartat en ombyggnation.
– Det är fullständigt orimligt. Jag hade förväntat mig lite mer kommunikation, säger vd:s Per Cardesjö som nu kommer att överklaga beslutet.

Annons
Per Cardesjö.

Byggnadsnämnden beslutade i dag att Örebroporten ska betala en byggsanktionsavgift på 2 200 000 kronor. Orsaken är att Örebroporten inte följde lagen när de byggde om fastigheten Pappersbruket 13, menar byggnadsnämnden. Örebroporten började ombyggnationen utan att ha fått ett startbesked – vilket krävs enligt den nya plan- och byggplanen.

– Lagen har skärpts på det här området, och det handlar om säkerhet. Ändrar man användningen av en lokal så kan det ställas nya krav på exempelvis ventilation och brandskydd. Innan vi ger ett startbesked går vi igenom vad ändringen innebär och att det finns en kontrollplan. Det här är inte första gången vi beslutar om sanktionsavgift men beloppet är ovanligt högt, säger byggnadsnämndens ordförande Hannah Ljung (C).

Orsaken till att summan blir så hög beror just på de nya lagreglerna då beloppet baseras på bland annat lokalens storlek. Och Pappersbruket är en stor lokal.

– Örebroporten har gjort fel genom att börja byggnationen utan tillstånd, det är ingen tvekan om det. Sedan kan jag hålla med om att det är väldigt mycket pengar. Men vi bestämmer inte själva beloppets storlek, det regleras väldigt detaljerat i den nya lagen, och vi har inte möjlighet att strunta i lagen, säger Martin Willén tf Stadsbyggnadschef Örebro kommun.

Örebroportens vd Per Cardesjö skakar på huvudet åt de höga böterna. – Det är fullständigt orimligt. Jag hade förväntat mig lite kommunikation och att man hade träffats och tittat på objektet, men det har inte varit någon kommunikation alls med oss, säger han.

Överklagar ni?

– Ja, självklart.

Läs mer i fredagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons