Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrorektor och Reinfeldt ska lösa stora framtidsfrågor

Örebrorektorn Pekka Mellergård ska diskutera framtidsfrågor med statsministern flera gånger det kommande året. Han presenterades i dag som en av medlemmarna i regeringens framtidskommission.

Annons
Statsminister Fredrik Reinfeldt leder framtidskommissionen och ska ha minst tio möten med Pekka Mellergård och de andra medlemmarna.

Pekka Mellergård är docent i neurokirurgi och rektor på Örebro teologiska högskola. Nu har regeringen valt ut honom som en av nio deltagare i en kommission ska komma fram till vilka som är det svenska samhällets största utmaningar, och hur vi ska göra för att komma tillrätta med dem.

Öppnade inte mejlMen det var nära att Pekka Mellergård inte läste inbjudan alls.

– För två månader sedan fick jag ett mejl som uppgavs komma från Rosenbad, men jag tog för givet att det var spam så jag kastade det utan att öppna det. Några veckor senare ringde en snäll sekreterare och frågade om jag hade läst det.

Varför tror du att just du blev tillfrågad?– Det ska du nog egentligen fråga regeringen om. Men Jag tror att de har läst en del av vad jag har skrivit i tidskriften Nod och tycker att jag kanske har ett lite annat perspektiv på de stora framtidsfrågorna.

Vilka är de viktigaste frågorna för Sveriges framtid?– Först är det två jättestora frågor; klimatfrågorna och den överdrivna tilltron till marknaden. Sedan handlar det om rättvisa, delaktighet och demokrati. Hur vi bygger samhället, att vi inte bara är individer. Vi måste hitta sätt att känna att vi hör ihop.

Hur ska ni jobba i framtidskommissionen?– Vi möts första gången i mitten av december, men arbetsformerna är nog inte helt klarlagda ännu. Vi har i alla fall spikat tio sammanträden, och de fyra partiledarna i regeringen kommer att vara med varje gång. Det känns som att regeringen tar det här på allvar.

Underlag för regeringsarbeteFramtidskommissionen ska senaste i mars 2013 presentera en rapport som dels identifierar de samhällsutmaningar Sverige står inför, dels presenterar strategier för att möta dem. Kommissionens slutsatser ska sedan utgöra underlag för regeringen i dess löpande arbete.

Läs mer om framtidskommissionens arbete här.

Webb-tv: Här presenteras framtidskommissionen.

Regeringens fyra partiledare presenterade framtidskommissionen på Blackebergs gymnasium i Stockholm.

Framtidskommissionens deltagare

Regeringens partiledare Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund.

Viveca Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan, 48 år och född i Stockholm. Ordförande i familjeföretaget Nordstjernan AB samt ordförande i Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Klas Eklund, ekonom och professor Lunds universitet, 59 år och född i Ängelholm. Senior Economist på SEB samt adjungerad professor vid Ekonomihögskolan, Lunds Universitet. SEB:s chefekonom mellan 1994 och 2007, ledde regeringens produktivitetsdelegation 1990-91.

Helena Jonsson, ordförande i LRF, 45 år och född i Eksjö. Förbundsordförande i LRF sedan våren 2011. Har tidigare varit LRF:s vice ordförande och styrelseledamot. Är också egen företagare inom lantbrukssektorn.

Pekka Mellergård, docent i neurokirurgi och högskolerektor, 54 år och född i Örebro. Neurokirurg och rektor på Örebro Teologiska Högskola. Redaktör och ansvarig utgivare för kulturtidskriften NOD.

Eva Nordmark, ordförande i TCO, 40 år och född i Luleå. Ordförande för TCO sedan 2011. Sedan länge aktiv i fackföreningssammanhang, senast som ordförande för SKTF mellan 2004 och 2011.

Johan Rockström, professor och chef, 46 år och född i Finspång. Professor i naturresurshushållning vid Stockholms universitet. Chef för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre.

Mernosh Saatchi, vd Humblestorm, 32 år och född i Stockholm. Grundare, ägare och vd för kommunikationsbyrån Humblestorm Event Kommunikation och bemanningsföretaget Humblestorm Bemanning Rekrytering.

Lars Trägårdh, professor Ersta Sköndal högskola, 58 år och född i Helsingborg. Professor i historia vid Ersta Sköndal högskola i Stockholm. Tidigare verksam i flera år som historieprofessor vid Barnard College, Columbia University.

Stina Westerberg, generaldirektör Statens musikverk, 49 år och född i Stockholm. Generaldirektör för Statens musikverk. Tidigare vd för Svensk musik, för Vadstena-Akademien och med ett förflutet som flöjtist.

Mer läsning

Annons