Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Otroligt viktigt att få ut folk i jobb"

Vi är för dåliga på IT-tjänster och i framtiden kommer arbetslösa att möta oss mycket mer på nätet. Det säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg vid ett besök i Örebro.

Annons
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Mikael Sjöberg tillträdde som generaldirektör i mars 2014.

Hur kommer de arbetslösa märka att du är chef nu?

-På sikt kommer många av de arbetslösa att möta oss mycket mer på nätet, vilket gör att vi får mer tid för dem som kanske behöver mer tid med våra medarbetare. Förhoppningsvis är det också så att vi kommer att ha mer kontakt med företag, vilket gör det lättare för oss att föreslå arbeten.

Han pratar om utvecklingsbehov som arbetsförmedlingen måste ta tag i och åtgärda.

-Det är bara att konstatera att vi ligger efter i E-tjänster. Jag tror att i framtiden är det så att när man blir arbetslös kommer man initialt att var i kontakt med arbetsförmedlingen via nätet, och sedan tittar man vilka måste ha mycket tid hos oss. Att man kan rapportera sin aktivitet på ett annat sätt via nätet.

Många tycker att Arbetsförmedlingen mer sysslar med kontroll istället för hjälp. Hur ser du på det?

-Regeringen har sagt att vi ska ha en kontrollfunktion och den ska man nog vara medveten om att den kommer att finnas kvar. Då är snarare frågan hur vi kan förbättra servicen eller hjälpdelen av vårt uppdrag. Här tror jag att man upplever att det finns en obalans. De flesta arbetslösa förstår nog att samhället har kontrollinstrument, men det vi ska göra är att vara smidigare i vår kontrollerande roll. Framför allt måste vi hitta arbetssätt så att vi kan hjälpa människor på ett snabbare sätt.

Under sitt besök träffade Mikael Sjöberg politiker och tjänstemän som berättade om arbetet med arbetslösa i Örebro.

Vad är dina intryck från det?

-Det här är ett av de ställen där det fungerar bra. Det finns en aktiv och kunnig kommun och det är faktiskt så att arbetsförmedlingen i Örebro är väl fungerande. Och då uppstår någon typ av väldigt positiv energi. Här får man bra resultat på grund av ett bra samarbete.

Läsarfrågor

Rickard: Vad tjänar du, och behövs verkligen du?

- Jag tjänar 142 000 kronor i månaden och jag tror att alla organisationer har behov av någon form av ledare eller chef. Jag tror inte på chefslösa organisationer.

Niklas: "Vad anser du är ditt respektive arbetsförmedlingens uppdrag är?"

-Vi har många uppdrag. Vi ska rusta människor så man kommer närmare arbestmarknaden och vi ska matcha så vi kan hitta arbetsgivare och arbetssökande föras närmare. Vi har också ett stort uppdrag för nyetablerade personer som har kommit till Sverige genom etableringsuppdraget. Sedan har vi också ett kontrolluppdrag.

Eva: Hur kommer ni utveckla it-tjänsten? Hur kommer ni arbeta för att anställningsmöjligheten ökar för funktionsnedsatta?

-Om man tar IT-tjänster så är det kanske en av mina mest prioriterade frågor. Om man har en bild av arbestförmedlingen om några år kommer man att möta oss väldigt mycket på nätet, i mobiltelefon, i en app för att vi ska få tid med andra saker

-Sedan är det här med funktionshinder en viktig fråga, en där måste vi jobba långsiktigt. För det handlar både om attityder hos arbestgivare som kan känna sig osäkra och hela tiden har en dialog med olika typer av organisationer för att känna av hur vår verksamhet ser ut, och om vi har brister i verksamheten?

Patrik: Hur ställer du dig till idén att ungdomar under 25 inte får stämpla som normala människor utan ska skickas ut på obetalda praktikplatser/ in på massa möten på AF och slösa massa bensin och tid?

-Jag känner inte riktigt igen mig. Vi jobbar vi hela tiden med att se till att alla våra insatser är meningsfulla och sedan gör vi individuella bedömningar av vad varje person behöver. Vi har tusentals besökare dagligen hos oss och jag kan inte säga att alla beslut blir rätt. Den här personen kan känna sig tvingad, men ambitionen och syftet är att den ska ha det lättare att få ett jobb.

Mikael: När kommer ni kunna förmedla bättre kontakter med arbetsgivarna? När kommer ni lära er att matcha jobb efter utbildning bättre?

-Arbetsgivarkontakter är en av mina prioriteringar och där hopas jag att vi ganska snart ska se förbättringar.

-Vårt arbete handlar mycket om att om någon vill ha ett jobb via oss handlar det om att vi i första hand tittar efter utbildning och komptetens, men det är också så att vårt uppdrag till slut är att den här personen ska få ett jobb och inte alltid rätt jobb.

Mikael: När kommer jobben efter de stora pensionsavgångarna?

-  Det är alldeles här om hörnet. Det vi ser är att Sverige går ganska bra nu. Det ser ganska ljust ut. Sverige går en bra framtid till mötes på jobbsidan. Hotet är den internationella ekonomin.

Håkan: Fas 3 och åtgärder som "dagens jobb" som i folkmun går under vuxendagis, skulle inte dessa pengar kunna användas bättre till att få arbetslösa att verkligen få träffa arbetsgivare, jobbintervju som leder till jobb.

- I dag kallas Fas-3 sysselsättningsfasen. Syften med den delen är att den till vis mån ska vara lite individanpassat, och att det ska finnas olika inslag. Att vi har en sådan aktivitet är ett politiskt beslut. Sedan vet jag att det faktisk är så att många som finns här är väldigt nöjda, men det är klart att vi misslyckas ibland och det finns individer som inte är på rätt plats ibland.

Sedan är det jobbigt att vara arbetslös. Det är ingen bekväm situation, så jag förstår att många är frustrerade. Därför så otroligt viktigt att få ut folk i jobb.

Mer läsning

Annons