Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 170000 vallfärdade till Örebro

Örebro. Ni vet säkert att Örebro de senaste åren haft evenemang som lockat tiotusentals besökare från när och fjärran, vilket varit till gagn för staden.

Annons
Gustav 5. Många örebroare kom för att se konungen. (Ur Nerikes Allehanda)

Tänk på O-ringen och Bridgefestivalen, men visste ni att cirka 170 000 personer kom till Örebro för att se det nya inom industri och lantbruk när förra seklet var ungt?

Vi talar om Örebroutställningen 1911 som egentligen var två utställningar, lantbruksutställningen samt industri- och slöjdutställningen.

Flera utställningar

Flera svenska städer arrangerade under 1900-talets första hälft utställningar där handels-, industri- och hemslöjdsprodukter från trakten visades. Under dessa utställningar ordnades även lantbruksmöten där bygdens jordbrukare fick chans att bland annat presentera sina djurbesättningar. I Örebro var det utställningar 1899, 1911, 1928 och 1947.

Eftersom det i år är 100-års jubileum för 1911 års utställning låter vi Stadslivsläsarna ta del av det som hände i början av juli för 100 år sedan.

Till Örebro och lantbruksutställningens öppnande kom ”konung Gustav 5”. Han hade sällskap av bland andra ”prinsarne Karl och Eugen”. Enligt NA var även statsminister Arvid Lindman, högerpartiet, på plats.

Besök av kungen

Tidningen rapporterade att staden var flaggprydd och att: ”Dagen för lantbruksmötets öppnande och konungens besök har inneburit mycket rägn” ...”Mycket folkunder paraplyer-var i rörelse i närheten av norra järnvägsstationen och utmed gatorna till slottet vid tiden för konungens ankomst”.

Industri- och slöjdutställningen öppnades av ordföranden i landstinget, vice häradshövding H.Behm.

Centrum för industri- och slöjdutställningen 1911 var Karolinska skolan. Lantbruksutställningen var förlagd söder om staden, nära kyrkogården.

Manlig värld

Stadsliv noterar att utställningarna uteslutande var en manlig värld. Landshövding, fabrikör, godsägare, grosshandlare och vice häradshövding, alla män, ges utrymme i NA:s spalter. Undantag fanns dock, Fru Tersmeden överlämnade blommor till majestätet innan denne intog frukost på Slottet.

@NA Fråga:Hur många personer kom då till de båda utställningarna?

– Antalet sålda biljetter till lantbruksutställningen uppgick till drygt 100 000. Industri- och slöjdutställningens hade omkring 70.000 besökare. Så det sammanlagda antalet besökare över 170 000 var alltså flera gånger större än stadens befolkning, berättar Håkan Henriksson på Arkivcentrum i Örebro.

1911 bodde cirka 30 000 människor i Örebro.

Anders Erkman

019- 15 51 89

[email protected]

KÄLLA: Nerikes Allehanda, Arkivcentrum och Carl-Axel Carlssons Örebro-kavalkad, minnen från seklets början.

På Karros skolgård. En del av utställningsfältet.
För 100 år sedan. Högtidligt öppnande.
Från Östernärke. Männen dominerade, men denna kvinna, en bandväverska, fick representera Stora Mellösa.
Örebroprodukter. Forsbergs har anor.

Mer läsning

Annons