Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påkörd kvinna förlamades – föraren frias

Kvinnan slungades upp i luften och skadades svårt. Bilföraren dömdes för vållande till kroppsskada – men nu frikänns hon helt av hovrätten.

Annons
Olyckan ägde rum i korsningen Rudbecksgatan-Kungsgatan.

Den 11 september 2010 körde en 34-årig Örebrokvinna österut mot Behrn arena. I korsningen med Kungsgatan gick plötsligt en 59-årig kvinna ut på övergångsstället och blev påkörd av 34-åringen.

Kvinnan slungades upp i luften och landade på bilens framruta. Hon fick en allvarlig hjärnskada och blev halvsidesförlamad.

Eftersom 59-åringen gick mot rött valde polisen att lägga ner ärendet. Hennes familj kontaktade då en advokat, som tog fallet till tingsrätten. Föraren ansågs ha varit oaktsam och dömdes till dagsböter för vållande till kroppsskada.

Men nu ändrar hovrätten domen helt och friar föraren.

Hovrätten anser inte att den kan bevisas att föraren varit oaktsam, bland annat eftersom den påkörda kvinnan kan ha varit skymd av en annan bil.

”Vid dessa förhållanden, och med särskilt beaktande av att XX gått mot rött ljus när hon korsade körbanan vid övergångsstället, kan inte NN anses ha brustit i sin uppmärksamhet på ett sådant sätt att hon av oaktsamhet orsakat XX:s kroppsskador. NN ska därför frikännas”, skriver en enig hovrätt i domen.

Den påkörda kvinnan ska dessutom ersätta föraren med 17 321 kronor för rättegångskostnader i båda instanserna.

Mer läsning

Annons