Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Par planerade aldrigatt elda upp socialen

Ett par frias från misstanken om förberedelse till mordbrand i socialtjänstens lokaler på Ribbingsgatan i Örebro.

Annons

Örebro tingsrätt har beslutat att ogilla åtalet, rätten anser att bevis saknas.

Därmed ogillas också det skadeståndanspråk Örebro kommun hade.

De båda åtalades för att ha tagit med en flaska brännbar vätska, ett stearinljus och två tändare till socialtjänstens lokaler. Enlig åtalet stoppades de av en väktare som befann sig där.

Mannen förnekade att han haft med någon vätska, stearinljus och tändare, det gjorde också kvinnan.

Hon säger att hon kom till socialtjänsten för att demonstrera mot att hon och mannen inte fick sina rättigheter tillgodosedda.

Domstolen skriver i domen att de uppfattat det som att mannen menat att kvinnan hade med vätskan, ljuset och tändarna men att hennes avsikt inte var att tända eld inne i lokalen. Tingsrätten anser det klarlagt att det var hon som hade med sakerna. Men konstaterar samtidigt att båda de åtalade förnekar att de haft för avsikt att tända eld i lokalerna.

Rätten framhåller att det finns många olika uppgifter och oklarheter och att det inte är bevisat att avsikten var att tända eld hos socialtjänsten.

Därmed ogillas åtalet och skadeståndsanspråket.

Örebro tingsrätt har en särskild synpunkt när det gäller skadeståndet.

Rätten skriver att, trots att det inte blir något skadestånd, går det inte att undgå att notera hur anmärkningsvärt det är att en myndighet kan framställa ett så ogrundat anspråk, särskilt som tingsrätten efterlyst klarlägganden. Med ogrundat anspråk menar rätten bland annat att det gällde också den period då mannen och kvinnan satt frihetsberövade.

Mer läsning

Annons