Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen får ingen kritikför självmordet på häktet

Socialstyrelsen riktar ingen kritik mot Kriminalvården när det gäller självmordet på häktet i november i fjol.
– Det spelar kanske inte så stor roll om någon ställs till svars. Vi får aldrig tillbaks honom i alla fall, säger en nära bekant kvinna.

Annons

Socialstyrelsen har utrett den vård Erik (fingerat namn) fick under den tid han satt i häktet. Det har skett sedan Kriminalvården Lex Maria-anmälde ärendet. I rapporten konstaterar Socialstyrelsen att det fanns flera riskfaktorer för självmord. Men någon kritik riktas inte mot den inblandade vårdpersonalen.

Däremot pekar Socialstyrelsen på vissa brister i dokumentationen av vården. Göran Ohlsson, sjukvårdssamordnare i Kriminalvårdens region mitt, anser att det var ett väntat beslut.

– Ja, det tycker jag. Det visar att inga stora fel var begångna, säger han.

– Socialstyrelsen vill att vi ska göra små justeringar i vårt journalsystem. Det är ju inte orimligt.

NA har tidigare intervjuat två personer som kände Erik väl. Båda var kritiska till att självmordet kunde ske trots att det fanns många varningssignaler. Det var med blandade känslor som en av dem tog emot fredagens beslut.

– Jag vet egentligen inte vad jag ska säga. Det är så många känslor i det här, säger kvinnan som vi tidigare kallat Anna.

Socialstyrelsens beslut betyder att ingen kommer att ställa till svars för självmordet. Men enligt Anna har det kanske inte så stor betydelse.

– Vi får aldrig tillbaks honom i alla fall. Och det känns trots allt ganska bra att häktet faktiskt har ändrat sina rutiner efter det här. Då kanske man kan förhindra att det händer igen.

Tidigare har Kriminalvårdens personalansvarsnämnd granskat hanteringen av ärendet. Även i den utredningen friades de inblandade. Det riktades dock mild kritik mot häktet för att Erik hade en klockradio med en lång sladd i sin cell.

Erik hängde sig med hjälp av sladden, kläder och andra persedlar.

Ärendet har även granskats av åklagare avseende tjänstefel. Något lagbrott var det dock inte frågan om och förundersökningen lades ned.

Självmordet i häktet

NA har i flera artiklar berättat om Erik (fingerat namn) som tog livet av sig på häktet i Örebro i november 2010.

Kriminalvården ansåg först att Erik var självmordsbenägen men ändrade sig sedan. Bevakningen trappades ned för att sedan tas bort helt.

Några dagar senare hängde sig Erik i sin cell på häktet.

Under 2010 hade Erik bland annat gjort ett självmordsförsök, blivit avskedad och fått vård för sina psykiska problem. Till slut tände han eld på sitt eget hus.

Polis och åklagare hävdade att Kriminalvården kände till Eriks bakgrund.

Kriminalvården har i sin tur hävdat att de inte fick någon information från polisen.

Mer läsning

Annons