Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigga ryttare hade fullt upp

Som om det inte räcker med mörker, iskyla och snöstorm är det dessutom väldigt tidigt för att krypa ur sängen en söndagsmorgon. Men det är då de samlas, de pigga ryttarna. Det är bara ett hänga på.

Annons
Julkadrilj. Till välkänd julmusik ömsom travade och ömsom galopperade ridgruppen i diverse figurer till den lilla, men nöjda, publikskaran. Bild: Jioonas Eriksson

Och det är värt mödan. Den här morgonen, när NA hälsar på, är det nämligen dags för den årliga julkadriljen i Karlslunds ridhus och hästar, ja, hästar är alltid hästar: vackra, eleganta, ibland ståtliga, ibland urgulliga, det är bara att ta in och njuta.

Men att rida kadrilj är inte enkelt. Tretton ryttare från 14 till 73 har fullt sjå att hålla reda på sig själva, på sin häst, på de andra hästarna och samtidigt lyssna till instruktören.

– Nej, Olle, du skulle göra en volt. Vi tar det igen!

Efter andra försöket:

– Snyggt! Nu börjar det likna något.

Träning ger resultat. Den sista kvarten sitter figurerna och det är nästan så att hästarna rider i takt korta stunder. Som avslutning äter ryttarna, lika traditionsenligt, gemensam frukost med glögg, gröt och skinkmacka.

Fotnot: Kadrilj är en programmerad ridning där ryttarna rör sig i olika formationer.

Krävande ritt. En kadrilj kräver sin ryttare och sin häst för att allt ska fungera.
Liten blir stor. Tillie Reimfelt Kratz studerar de stora ryttarna. Hon är bara sex år, men har ridit sedan hon var tre och hon vet vad det handlar om.
Eldsjäl. Olof von Elen älskar kadriljer och är en av entusiasterna bakom julritten på Karlslund varje år.

Mer läsning

Annons