Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusgymnasiets expansion stoppas av länsstyrelsen

Plusgymnasiets planerade expansion till hösten i Örebro stoppas av länsstyrelsen.

Annons

Skälet är att länsstyrelsen efter protester från grannar och hyresgäster underkänner det byggnadslov som Örebro kommun beviljat för att bygga om en före detta affärslokal på Ekersgatan 1-3 till undervisningslokaler.

– Det känns väldigt tråkigt, säger Plusgymnasiets rektor Mats Barlow. Och det är ju ungdomarna som blir förlorare på grund av det här.

– Vi hade tänkt

dra i gång utbildning i de nya lokalerna till hösten. Nu får vi tänka om och försöka klara av den utökade verksamheten i de befintliga lokalerna vi har på Västra Bangatan. Men det betyder att vi behöver ändra scheman och annat för att klara av det.

– Men visst sätter det här beslutet käppar i hjulet för oss. Och just nu känns det väldigt tråkigt.

Att länsstyrelsen underkänner

kommunens bygglovsbeslut beror enligt länsstyrelsen på att det begåtts formella fel när det gäller ansökan. När en affärslokal eller annan typ av lokal ska byggas om till undervisningslokal så måste både hyresgäster i fastigheten men också grannar informeras om förändringarna. Men så har inte skett.

Men när planerna

blev kända överklagades de av de kringboende som alltså fick rätt av länsstyrelsen. Den tilltänkta ombyggnaden, beräknad för mellan 80 och 90 elever, strider enligt länsstyrelsen mot kommunens gällande detaljplan.

– Ja, någonting gick fel i det här ärendet, säger Hannah Ljung, centerpartistisk ordförande i byggnadsnämnden.

– Jag vet inte exakt hur det gick till men vi ska se över våra rutiner. Men man har tydligen inte informerat alla hyresgäster trots att man ska det.

– Jag hoppas vi kan backa tillbaka frågan till början igen men hur lång tid det kan ta har jag ingen aning om i dag. Kan bara hoppas att det blir så snabbt som möjligt. Mer vet jag inte.

Mer läsning

Annons