Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis hämtar "The Bomb"

I mitten av förra veckan beslagtog polisen två spelautomater av typen ”The Bomb” i Örebro. Denna typ av automater har varit omtvistade då synen på vad som gör dem lagliga eller olagliga går isär mellan näringsidkare och rättsväsende.

Annons

- Det här är inte första gången som polisen hämtar spelautomater som saknar tillstånd från dessa platser inne i Örebro. Det är uppenbarligen väldigt lönsamt att ha automaterna eftersom de fortsätter att ställa dit nya maskiner, trots att de har ögonen på sig. De måste anse sig tjäna mer på att ha dem där utan tillstånd än vad det kostar i böter om de skulle bli fällda för olaglig spelverksamhet, säger Anders Handel, åklagare vid åklagarkammaren i Örebro, som har hand om fallet med de två beslagtagna maskinerna.

Ägaren till en av de berörda affärsverksamheterna i Örebro menar dock att han fått information om att spelautomaten varit laglig och att han litade på det. Han hänvisar samtidigt till en tingsrättsdom från så sent som i måndags, där samma typ av spelmaskiner behandlats och åtalet ogillades i det fallet.

Spelautomater, främst med kontanta vinster, får enligt Lotteriinspektionen endast innehas av företag som ägs av Svenska staten. Men flera företag använder sig trots detta av denna typ av internetbaserade spelautomater utan tillstånd, med förklaringen att servern som de är uppkopplade mot är placerad utomlands.

- På så vis hävdas att själva spelandet inte bedrivs i Sverige, men sådana teknikaliteter är ointressanta, för även om spelets server inte finns i Sverige står själva automaten står i Sverige. Den som spelar finns i Sverige och vinsten hämta ut i Sverige, kommenterar åklagare Anders Handel.

Jens Göransson äger spelföretaget ”Jensigame se” som är baserat i Tjeckien, och är den som levererat maskinerna till Örebroföretagaren. Han tycker att Anders Handels resonemang är ohållbart.

- Jag ser det som fullständigt oseriöst att en myndighet anmäler så kallade illegala spelautomater, när de borde känna till att det inte är olagligt. Lotteriinspektionen har i två rapporter till regeringen skrivit att den här typen av verksamhet inte omfattas av lagen om förströelsespel och att inte heller lotterilagen kan tillämpas. Det är en ny marknad som har öppnats och som jag ser det förbjuder inte lagen denna typ av maskiner, hävdar Jens Göransson.

Det har hänt att tingsrätter har friat i denna typ av fall, men enligt Anders Handel handlar det om inkompetens hos tingsrätten.

- Jag kan hålla med om att domar i sådana här fall kan anses spretiga, men i de mål där tingsrättens domar varit friande har de inte förstått saken rätt, säger Handel.

Mer läsning

Annons