Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen är självkritisk över dåligt bemötande

En polis får inte visa att han eller hon har en dålig dag.
– Det får man lägga åt sidan och agera professionellt mot dem man möter, säger Lars-Olof Lundh, chef för den rotel hos Örebropolisen som utreder grovt våld.

Annons

I gårdagens NA berättade Emma, ett av den 24-årige våldtäktsmannens offer, hur illa bemött hon anser att hon blev av den polis hon först kom i kontakt med. Överfallet är ett av dem 24-åringen erkänt.

Lars Olof Lundh har träffat henne flera gånger under utredningen.

– Det var jag som gjorde en intern anmälan om polisens bemötande. Jag har aldrig varit med om ett bemötande liknande det hon redogjorde för. På något sätt gick det snett, det är högst beklagligt, säger Lars-Olof Lundh.

En polis måste vara redoHan har lång yrkeserfarenhet och framhåller att en polis måste vara beredd på, och är utbildad för, vitt skilda situationer.

– Ett brottsoffer ska mötas med respekt. En polis ska inte komma med egna synpunkter och ovidkommande frågor. Som tur är anser kvinnan att hon fått bra bemötande av poliser hon sedan mött i utredningen. Men det som hände i inledningen är sorgligt.

Fia Lundbäck är chef för närpolisen, där patrullerna i utryckningsverksamheten ingår. Hon är på semester och har inte gått att nå. Magnus Johansson, är biträdande chef.

– Jag är inte helt insatt i fallet men visst har det diskuterats. Vi pratar ständigt bemötandefrågor, brottsoffer ska få ett professionellt och bra bemötande. Poliser ska inte komma med synpunkter och frågor som inte har med situationen att göra. Det är högst beklagligt när ett brottsoffer känner sig illa bemött.

SkyldighetBo Mårtensson har hand om anmälningar mot poliser. De skickas till en särskild enhet i Västerås och till Riksenheten för polismål i Göteborg, där åklagare tar beslut.

– Fallet har diskuterats och samtal har hållits med dem det berör. Jag har jobbat länge som polis och bland annat utrett våld mot kvinnor. Självklart ska ett brottsoffer bemötas på bästa sätt. Det är vår absoluta skyldighet.

Åklagaren har slagit fast att fallet inte handlar om en åtalbar händelse. Det är en bemötandefråga.

– Den ska hanteras av arbetsgivaren genom samtal och annat, säger Mårtensson.

Prata ut

Göran Stenberg ansvarar för den polisenhet som har hand om brottsofferstöd och personsäkerhet.

– Vi planerar ett möte mellan kvinnan och poliserna hon först kom i kontakt med. Vi tror det är bra att prata om situationen.

NA frågade Emma vad hon säger om ett möte?– De har nämnt det. Men då ska polisen det gäller ha insett att det som hände var fel och vara beredd att prata med mig. Kommer han dit och tycker han gjort rätt är det ingen mening.

Länspolismästare Kalle Wallin säger att han förstås känner till fallet och kallat till möten i frågan. Han är just nu på tjänsteresa.

– Jag vill först kontrollera senaste detaljerna och kommentera senare. Rent allmänt kan jag säga att bemötande är en fråga vi ständigt måste diskutera inom kåren.

Fotnot: Emma är ett fingerat namn.

Mer läsning

Annons