Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen bytte sprit mot vatten - betalar nu skadestånd 

En man i Örebro län får ett skadestånd på 16 000 kronor av Rikspolisstyrelsen efter att stora delar av hans beslagtagna alkohol försvunnit eller ersatts med vatten hos polisens godsavdelning i Örebro

Annons
(alkoholen på bilden har inget med artikeln att göra.)

Det var i april 2007 som polisen gjorde en husrannsakan i mannens bostad i Örebro län. Där beslagtogs stora mängder alkohol inköpt i Tyskland och mannen misstänktes för brott mot alkohollagen.

Men i september 2011 beslutade åklagare att lägga ner ärendet. När utredare senare skulle gå igenom den beslagtagna alkoholen visade det sig att det saknades ett stort antal flaskor sprit, vin och öl och en intern stöldanmälan hos polismyndigheten i Örebro upprättades. Det visade sig också att innehållet i ett ganska stort antal flaskor vodka och gin ersatts med vatten.

Men Riksenheten för polismål valde några månader senare att lägga ner förundersökningen eftersom det var svårt att bevisa vem eller vilka som stulit alkohol eller ersatt alkohol med vatten. Men Rikspolisstyrelsen konstaterar att polisen ”brustit i sitt ansvar.”

– Självklart är det allvarligt när det försvinner saker från godsavdelningen eller när man ersätter alkoholen med vatten som det bevisligen har hänt här, säger Örebropolisens kommunikationschef Mats Nylén.

–Men det är inte mer än rätt att vi ersätter den här alkoholen eftersom den försvunnit hos oss. Men det är förstås beklagligt att det används skattepengar för det.

Mannen som fick

sin alkohol beslagtagen krävde sen ersättning. Ersättningsyrkandet låg på 28 000 kronor. Men nu har alltså Rikspolisstyrelsen beslutat att mannen ska ersättas med 16 078 kronor. Det mannen ersätts för är den stulna alkoholen och den som ersatts med vatten. All alkohol som gått ut ersätts inte, med motiveringen:

”Ölen, cidern och vinet med utgången bäst före-datum har haft en sådan begränsad hållbarhetstid att alkoholen under alla förhållanden skulle ha försämrats innan ett skadestånds grundande dröjsmål uppstått.” NA har tidigare rapporterat om ett polisbefäl i Örebro som fick sparken i våras efter att han erkänt 15 grova stölder på polishuset, det handlade bland annat om just sprit, men också kontanter och andra värdesaker.

– Jag vet inte om han har något med det här att göra, men jag håller det inte för otroligt, säger Mats Nylén.

Mer läsning

Annons