Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tror inte att Anders Karlsson lever

Polisen tror inte att ÖSK-legendaren Anders Karlsson är vid liv. Onsdagens sökande i en vak vid Ekeby-Almby gav inget resultat.

Annons
Försvunnen profil. Under onsdagen undersöktes en vak i Ekeby-Almby, men ÖSK-profilen Anders Karlssons kropp hittades inte.

Vid 20.30-tiden i tisdags kväll avslutade polisen den stora räddningsinsats som pågått under tisdagen efter Anders Karlsson.

– Då bedömde vi att det inte längre fanns något hopp om att han skulle vara vid liv, bland annat med tanke på nedkylningseffekten, säger polisens insatsledare Mats Öhman.

Polisens teori är att Anders Karlsson gått genom isen och drunknat.

Sökandet hade skett i hela Hemfjärden men med fokus på den norra delen – från Rynningeviken till Ässön samt markområdena upp till E 18.

– Vi utgick från hur skridskoåkare brukar ta sig fram och hur han (Anders Karlsson) själv brukade åka, säger Mats Öhman.

I sökandet ingick personal från räddningstjänsten och polisen. Två helikoptrar och en svävare sökte från luften respektive till sjöss.

Hemvärnet bistod med en styrka på 20 soldater, tre hundekipage och två mc-förare.

Mats Öhman är tämligen säker på att Karlssons kropp inte finns på land.

– Ja, vi sökte igenom landområdena med hundar, helikoptrar, motorcyklar och fotpatruller. Sannolikheten är ganska hög att vi skulle ha anträffat honom.

På tisdagskvällen upptäckte polisflyget en vak på andra sidan Hemfjärden, vid Ekeby-Almby, som bedömdes vara intressant. Under onsdagen undersöktes vaken, men utan att Karlssons kropp hittades.

– Isen är så tjock i den här vaken att den helt enkelt inte kan ha frusit till så mycket den natten han var borta, säger Mats Öhman.

Räddningsinsatsen är nu avslutad och ärendet har nu övergått till sökande efter en försvunnen person. Det sköts av lokalpolisområde Örebro.

Anders Karlsson har jobbat i många år som lärare på Rudbecksskolan. Förstämningen var stor när personal och elever på tisdagen fick reda på att den före detta ÖSK-målvakten var försvunnen.

– Det är klart att det är väldigt mycket oro och ängslan, både bland elever och personal. Och även osäkerhet, för vi vet ju inte vad som har hänt, säger rektor Mats Kempinsky.

– Och vi tänker naturligtvis väldigt mycket på Anders familj och hur de har det, fortsätter Kempinsky.

I dag, torsdag, kommer ytterligare ett personalmöte att hållas. Skolledningen har även kontaktat företagshälsovården och personal som är i behov av stödsamtal kommer att erbjudas det.

Samtidigt försöker skolan ha undervisning som vanligt.

– Jag har förståelse för att alla inte kan ha fullt fokus på skolan. Men det är bra att följa rutinerna, det skapar trygghet för både personal och elever, säger Kempinsky.

Mer läsning

Annons