Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för falska barnbarn

Örebropolisen varnar just nu för falska barnbarn och oseriösa mattförsäljare.
Varningen riktas till äldre människor som riskerar att luras i juletider.

Annons

I början av oktober strömmade det in anmälningar från äldre människor i Örebro som råkat ut för bedragare. Nu tycks de vara på väg tillbaka. Det handlar om två bedragarmetoder.

Metod nummer ett går ut på att äldre personer kontaktas av oseriösa men aggressiva mattförsäljare där pensionärerna känt sig tvingade att köpa mattor – av usel kvalitet. Dessutom för dyra pengar.

Den andra metoden är desto mer cynisk: En man ringer upp en äldre person utger sig för att vara dennes barnbarn. Mannen säger att han vill ”låna” pengar.

Bland annat har fem åldringar i dagarna blivit uppringda i Arboga. Och i ett fall var det riktigt nära blåsningen gick igenom. En 94-årig man begav sig till banken för att plocka ut 30 000 till ”barnbarnet”. Pengarna skulle sen lämnas över till ”barnbarnets” bekant. Men på banken anade man oråd och kontaktade polisen – och hindrade 94 åringens uttag.

När bedragarna slog till mot Örebro i oktober kom det in anmälningar från åtta åldringar i 80-90-årsålder

– Det finns all anledning varna för de mycket fräcka bedragarna och det är mycket viktigt att den som drabbats polisanmäler, sa polisens informatör Mats Nylén då till NA.

Men metoderna har

lyckats på andra håll i Sverige, meddelar polisen. Så nu varnar Örebropolisen för dessa bedragare och uppmanar äldre personer att vara extra vaksamma.

– Samvetslösa bedragare utnyttjar att för en person i 80-årsåldern är barnbarnen det käraste som finns. Farmor eller mormor är beredd att hämta ut pengarna som krävs eller också finns det pengar liggande hemma, säger kommissarie Ulf Göranzon vid länskriminalen i Stockholm.

Mer läsning

Annons