Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisutredningar om våld mot barn blir ofta nedlagda

Två små barn misshandlades grovt men det blir ingen fortsatt polisutredning.

Annons

 -Att det saknas bevis gör att utredningen inte kan fortsätta. Det kan den bara om någon plötsligt kommer och erkänner misshandeln. Men så tror jag knappast det blir, säger vice chefsåklagare Pia Åsberg i Örebro.

Vanligt att utredningar läggs nerUtredningen hon pratar om gäller de båda tvillingflickorna, en av dem är död, som deras 22-åriga pappa häktades misstänkt för att ha misshandlat grovt. Han satt häktad i fem veckor i Örebro men släpptes i torsdags och polisutredningen läggs sannolikt ned snabbt.

-Det är inte ovanligt att polisutredningar om våld mot barn blir nedlagda. Jag skulle snarast säga att det hör till det vanliga. Ofta får sociala myndigheter ta över, säger Åsa Landberg som är psykolog hos Rädda Barnen centralt.

Hon påpekar att hon uttalar sig generellt, inte om enskilda fall.

Varför är det så svårt att driva fall om barnmisshandel till åtal?-Oftast har våldet skett inom hemmets väggar, utan vittnen. Små barn kan inte berätta. Det gör att polis och åklagare hamnar i en situation där det är omöjligt utreda. Utan bevis kommer man inte vidare.

Åsa Landberg anser också att fallen ofta slutar med att en person vare sig blir dömd eller riktigt friad.

-Även om fallet avslutas utan resultat kan misstankar leva kvar hos andra och det gör de ofta.

Hur kan misshandel mot ett litet barn påverka i framtiden, när barnet växer upp och minns men vet att ingen straffades för det?-All misshandel, fysisk och psykisk förstör. Ett barn som berättat men upplever att ingen lyssnat tappar förtroendet, inte bara för den de berättat för utan också för andra vuxna.

Pia Åsberg säger att ett rättsintyg angående flickan som är i livet och ett analyssvar väntas under kommande vecka.

-Men inget av svaren kommer att påverka utredningen ur bevissynpunkt.

Ambulans och läkare till hemmetDet var i slutet av augusti en av tvillingflickorna hittades död sedan ambulans och läkare kallats till det familjehem i norra Örebro län där barnen och deras föräldrar placerats. Läkaren konstaterade att flickan var död. Den första rättmedicinska undersökningen visade revbensfrakturer och skador på halsen. Det gjorde att pappan hämtades till förhör och blev anhållen och häktad misstänkt för grov misshandel. Några dagar senare undersöktes också den andra tvillingen och frakturer på skelettet upptäcktes. Pappan blev då häktad, av Örebro tingsrätt, misstänkt för grov misshandel också mot det barnet.

Rättsläkarens beskedÅklagaren har väntat på rättsläkarens besked om hur den döda flickan avled. I veckan kom besked om att dödsorsaken var en akut virusinfektion, med hjärtmuskelinflammation och lunginflammation som komplikation.

-Jag var i en situation där inga bevis om grov misshandel fanns mot pappan och jag beslutade att häva häktningen. Barnen är misshandlade men vem som gjort det har vi inga bevis för och då finns inget att gå vidare med, säger Pia Åsberg.

Mer läsning

Annons