Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna gjorde ingenting

Förra KFÖ-chefen Mats Brantsberg och förra kommundirektören Lena Källström fick konkreta uppgifter om mutanklagelser mot två anställda inom KFÖ redan förra året. De utpekade tillfrågades, men ingen utredning gjordes. Nu vill Mats Brantsberg inte ens tala med NA om saken. Via mejl hänvisar han till sin nytillträdda efterträdare.

Annons

Fyra personer deltog i mötet med en enda programpunkt: Mutanklagelser. Uppgifterna var konkreta och kom från insatta personer. Det gick bland annat ut på att två anställda inom KFÖ skulle ha fått renoveringsjobb gjorda i sina bostäder.

Stämningen på mötet var allvarlig och det talades om en polisanmälan. Men KFÖ-chefen Mats Brantsberg ville vänta. Först skulle han prata med de utpekade. Båda nekade till anklagelserna. Med det lät sig de ansvariga cheferna nöja.

Mats Brantsberg är inte längre chef för KFÖ utan ekonomichef för hela Örebro kommun. Han vill inte alls kommentera uppgifterna utan hänvisar i ett mejl till sin nyligen tillträdda efterträdare Åsa Bellander. Vi vill veta vad han gjorde för att undersöka om det låg någon sanning i mutanklagelserna. Först efter flera påstötningar svarar Mats Brantsberg kort via ett mejl: ”Granskning av kvitton mm.”

Lena Källström, som då var kommundirektör, säger att uppgifterna var ”spridda” och svåra att kontrollera. En uppgift gick att kontrollera genom att de utpekade fick visa fakturor. Lena Källström säger att hon fick tillräckliga bevis för att avfärda den anklagelsen.

De andra uppgifterna var väldigt diffusa, enligt Källström, och därmed svåra att kontrollera.

– Det fanns inte substans i den anonyma anmälan och inget som vi kunde gå vidare med och polisanmäla. Det fanns inget mer att göra, säger Lena Källström.

Tycker du själv att det är ett bra sätt att kontrollera uppgifterna på, att fråga de utpekade själva?

– Jag tyckte att det var ett bra sätt. Det fanns inget annat sätt att göra det på, säger Lena Källström.

Oppositionsrådet Murad Artin (V) anser att kommunledningen borde ha gått vidare. Det var han som fick uppgifterna om mutor från flera företagare.

– Det är klart att det kan förekomma rykten och hade det här bara varit något diffust hade jag inte gått vidare till kommunledningen. Det här var väldigt konkreta uppgifter. Det fanns utpekade företag och utpekade beställare och exakt vad de skulle ha tagit emot. Dessutom har jag fått liknande tips från flera håll, säger Murad Artin.

Han tycker att kommunledningen borde ha gjort en polisanmälan eller tillsatt en revision inom KFÖ.

– Det här är så pass allvarligt och det handlar om skattepengar. Då är det polisens sak att utreda, anser jag.

Varför gjorde du inte själv en polisanmälan?

– Jag anser att det är ett förvaltningsärende. Det måste skötas av Örebro kommun, säger Murad Artin.

Vad gjorde dåvarande KFÖ-chefen för att skärpa kontrollen efter de här uppgifterna? Mats Brantsberg svarar via mejl med en enda mening: ”Genomgång av kommunens regler om mutor och bestickning i ledningsgruppen.”

När vi ber honom ringa upp svarar han via mejl: ”Jag lämnar inga fler kommentarer eller svar utan hänvisar till den utredning som görs och till Åsa Bellander.”

Mer läsning

Annons