Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porrklubbarnafanns mitt i stan

Fram till tidigt 80-tal var porrklubbarna en del av Örebros stadsbild. Crazy Night Saloon på Hamnplan, Röda Lyktan på Väster, Club X Seriös på Kristinagatan och Stork Club på Änggatan.

Annons
Stork Club.

Många av Stadslivs läsare minns dem, men andra örebroare vet nog inte att klubbarna fanns. Örebro kommun hyrde till och med ut lokaler till Crazy Night Saloon. För cirka 30 år sedan uppmärksammades Örebros porrklubbar runt om i Sverige. Kvällstidningarna, Folket i Bild Kulturfont hade stora uppslag om situationen i Örebro. SVT-programmet Studio S hävdade att porrklubbarna var förtäckta bordeller.

Stadsliv läser i NA från lördagen 13 december 1980:

”Nu måste det bli slut på den verksamhet-porr och misstänkt prostitution-som förekommer vid Crazy Night Saloon i Örebro. Kan man inte få slut på den måste den åtminstone begränsas.

Det beslutet fattade sociala centralnämndens politiker vid sammanträdet i veckan.”

Vintern 2011 talar NA med en politiker, Mona Rixon, som kämpade för att klubbarna skulle stängas, samt med genusforskarna Ingrid Pincus och Gunnel Karlsson.

Mona Rixon hotades till livet eftersom hon var ett hot mot porrklubbarna i Örebro.

Vi talar om tidigt 1980-tal. Mona representerade då vänsterpartiet kommunisterna i fullmäktige i Örebro.

– En dag fick jag telefon från en tjej som studerade på högskolan. Hon berättade att hon och andra studenttjejer extraknäckade som dansare på en porrklubb i stan. De dansade-i burar- för att dryga ut studiemedlen, minns Mona.

Tjejerna kände ett tryck att erbjuda mer än bara erotisk dans. Porrklubbens gäster gjorde sexuella närmanden och telefonnummer växlades mellan kunder och andra tjejer som dansade på klubben. Studenttjejerna upplevde att de även skulle erbjuda samlag mot betalning.

– Jag fick höra att prostitution förekom på ett hotell på Klostergatan. Det var så vidrigt, och jag tog upp ämnet i fullmäktige. Jag ville veta mer om kopplingen mellan porrklubbarna och prostitution i Örebro, säger Mona.

I sitt arbete mot porrklubbarna kämpade hon tillsammans med socialdemokraten och nära vännen Inger Lundberg och Tord Andersson, vpk.

– Prostitution var en fråga som låg i tiden i Sverige. Ämnet diskuterades av många. I Malmö hade polisen jobbat mycket intensivt mot gatuprostitutionen. Och Geijeraffären uppmärksammades mycket.

Kommunal utredning om porrklubbar i Örebro tillsattes. En pinsamhet, en skamfläck, i sammanhanget var att i alla en av stadens porrklubbar hade Örebro kommun som hyresvärd.

– Jag och Inger förlöjligades och fick massor av hatiska telefonsamtal. En man hotade mig till livet. Andra menade att våldet i samhället skulle öka om porrklubbar stängdes.

– Polisen i allmänhet var lyhörd för att komma åt prostitutionen, men en polis upplevde mig som besvärlig när det gällde dansen. ”Tycker du inte att det är bättre att tjejerna håller på än att tanter ringar och klagar över att gubbar polerar hammaren i Stadsparken”, sa han minns Mona.

När porrklubbarnas verksamhet skulle utredas blev en man inom socialförvaltningen utsedd som ”porrspion”. Denne mans insatser, hans metoder och etik kom att livligt diskuteras och fördömas. Han skall nämligen ha köpt sex av en kvinna på en porrklubb-just för att avslöja att prostitution förekom.

– Allt detta var mycket galet och olyckligt. Han hade alltså köpt sex för skattepengar. Vissa medier uppmärksammade detta, och debatten blev skev. Inger Lundberg fick ta mycket skit för det som hänt. I stället för att tala om prostitutionen i Örebro, talades det om skattepengar. Probelemen med prostitutionen hamnade i skymundan, säger Mona Rixon.

Club X Seriös.
Crazy Night Saloon.

Mer läsning

Annons