Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rabatten slopas för gamla Öbo-lägenheter

(UPPDATERAD 16:29) Västerstaden, som köpte Öbo-lägenheter i Varberga och Brickebacken, slopar nu hyresgästernas rabatter.
– Varje hyreskrona behövs för att underhålla husen, säger Magnus Munk, förvaltningschef på Västerstaden.

Annons

Tidigare i år sålde Örebro kommun ut lägenheter från det kommunala bolaget Öbo till privata hyresvärdar. Lägenheter i Varberga och Brickebacken, totalt 395 stycken, köptes upp av Västerstaden från Göteborg. Vid köpet hade Västerstaden med Öbos rabattsystemet i sina prospekt, men nu har man valt att slopa det avslöjar tidningen Hem och hyra.

– Öbo har haft ett avtal om ett system där man betalar ut pengar för att inte underhålla. Vi kommer i stället att satsa på underhåll. Pengarna återinvesteras i husen, säger Magnus Munk till NA.

Hyresgästföreningens förhandlare Le-Roy Wentzel är missnöjd över beslutet.

– Vi har haft det på känn, men nu har det blivit formellt. Att man plockar bort rabatten motsvarar en hyreshöjning på fyra procent, säger han.

De boende har tidigare haft två olika rabatter. Dels har man fått rabatt om man tackat nej till underhåll, och dels har de som bott i över tre år i sina lägenheter fått avdrag på en halv månadshyra – varje år.

– Kvarvaranderabatten införde Öbo när det var svårt att hyra ut lägenheter. Nu är det ett annat marknadsläge, och då finns det ingen anledning att ha kvar rabatten, säger Magnus Munk.

Trots att slopandet av rabatten innebär en hyreshöjning på fyra procent enligt Hyresgästföreningen vill Västerstaden höja hyrorna.

– Vi har påkallat förhandling, och har en målsättning att få en hyresökning. Men jag kan inte säga i nuläget vad den kommer att landa på, säger Magnus Munk.

Rabatterna dras in på en gång – de som hade räknat med att få avdrag på sina hyror efter jul blir alltså besvikna.

Förutom Västerstaden köpte Ekström bygg lägenheter i Brickebacken när Öbo sålde ut. Enligt Le-Roy Wentzel har Ekström valt att fasa ut rabattsystemet för underhåll, och inte erbjuda det till nya hyresgäster. Lägenheterna i Oxhagen köpte LG Söderberg, som ännu inte beslutat om rabattsystemet ska finnas kvar.

Mer läsning

Annons