Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkna kallt med busväder

Räkna med snö, blåst och en del snöhinder. Det är inte bara Hindersmässan som drar i gång i dag. Det blir även ett riktigt snöoväder med kraftiga vindar och upp till 15 centimeter nysnö, om SMHI:s prognos slår in.

Annons

Och snöandet ska fortsätta även i morgon, torsdag.

De ansvariga för Örebro kommuns snöröjning förväntar sig en hel del problem. SMHI har utfärdat en så kallad klass 1-varning som talar om 10–15 centimeter snö under dagen och tidvis kraftig sydvästlig vind. Det betyder risk för drivbildning.

– Vi har cirka 40 mil gator och vägar samt 20 mil cykelvägar som ska röjas, säger Håkan Zaring, avdelningschef vid Örebro kommuns park- och gatuavdelning. Det här med drivbildningen oroar oss lite.

Extra inför Hindersmässan

Hindersmässan innebär en del extra att tänka på. Inför onsdagen har torgen och parkeringarna för mässans deltagare rensats från snö. Men sedan knallarna etablerat sig med sina försäljningsstånd blir det besvärligare om det kommer mycket snö.

– Men det går, säger Håkan Zaring. Jag har varit med om att gå framför maskinen för att få folk att flytta på sig.

Vanligtvis kan snöröjningen vänta till det slutat snö. Men nu lovas mycket snö under hela dagen och därför kommer det att bli nödvändigt att börja tidigare.

När det blir tre till fem centimeter ska de prioriterade cykelbanorna plogas och vid fem–sju ska de större gatorna och lederna röjas liksom bussgatorna.

– Tre centimeter är när det är blötsnö som gör det svårt att ta sig fram, säger Håkan Zaring.

Det kan bli svårt att hinna med röjningen om det blir så mycket snö som SMHI förutspår. Men sedan förra snöfallet har snöröjarna använt nätterna till att köra bort snö i centrum.

Parkerade bilar ett problem

Sedan datumparkeringen togs bort har det också blivit svårare att komma åt och röja parkeringar där det är tillåtet att stå i flera dagar. Och längs många gator ska de enligt reglerna bara vara fritt en natt i veckan.

– Det kan ju ta en hel vecka innan vi kommer åt att göra något, säger Håkan Zaring.

Kommunen har inte maskiner och personal för att klara hela snöröjningen i egen regi. Det är ett antal entreprenörer som är kontrakterade för att klara olika områden. På tisdagen hade man extramöte med entreprenörerna inför den kommande snön.

Men verksamheten styrs av kommunen. Och specialprognoser från SMHI hjälper att bedöma vad som behöver göras.

– Vi har jour dygnet runt från slutet av oktober till mars-april, säger Håkan Zaring. Det är jouren som kallar ut alla när det är dags. Med hjälp av GPS kan vi sedan följa arbetet. Olika åtgärder redovisas också på vår webb.

Annons