Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmycket snö har redan skyfflats bort

Snöröjarna är redo för snövädret. Meteorologerna tror att det kommer att snöa både fredag, lördag och söndag. Snötäcket byggs troligen på med 2-3 decimeter

Annons

– Det är vi väl rustade för. Personalen är relativt utvilad för det har varit en lugn period, säger Håkan Zaring, avdelningschef för park- och gatuunderhåll.

Många undrar säkert hur mycket snö det har kommit den här vintern. Ett fingervisning får man genom att se hur mycket snö som har plogats bort från gator, trottoarer, torg och cykelbanor hittills.

Halv miljon kubik

– Vi räknar på att det är ungefär en halv miljon kubik på snötippen i Vivalla, intill Biltema, och i Mossberga är det ett par hundra tusen kubik, säger Håkan Zaring,

Tippen i Vivalla har de varit tvungna att utöka norrut i vinter för att få plats med all snö. Dessutom har man tvingats öppna den gamla tippen i Mossberga.

Trångt på smågator

– Nu finns det plats för all snö. Vi har kört bort det mesta av den gamla snön, men all snö är inte borta. På smågatorna är det väldigt trångt och där kan det bli problem, säger Håkan Zaring.

Maskinerna har gått både dag och natt. Snöröjningen den här tuffa vintern har inte varit billig.

– Vi har en budget på 16 miljoner till vinterunderhåll. Budgeten är årsvis och ska räcka till den 31 december i år. Av den summan har vi redan förbrukat elva miljoner, säger Håkan Zaring.

Extra snöslungor

För att klara av snömassorna har man bland annat köpt in två extra snöslungor och plockat fram två gamla spetsplogar, som ser ut som ett V och kan ta sig igenom stora drivor.

– Vi har inte använt spetsplogarna sedan snövintern 1976-77, och någon gång 1985, men nu är de framme, säger Håkan Zaring.

Annons