Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Representation och sånt är inte min stil”

Måste man vara välbeställd, gärna rik, och ha en borgerlig bakgrund för vara moderat politiker? NA:s serie av lokala politiker går vidare. I dag porträtterar vi Kent Persson, moderaternas toppnamn till kommunfullmäktige i Örebro.

Annons
Kent Persson. Moderaternas toppnamn till kommun-fullmäktige i Örebro. BILD: PER KNUTSSON

Är du en sådan där genomblå kille, Kent Persson?

Han skrattar till.

– Var det nu jag skulle bli sur, säger han.

Kent var lite förvarnad. Han skulle få en massa fördomar presenterat för sig. Om högdragna borgare, lite överklasstuk helt enkelt.

– Det där är bara myter, säger Kent. Klart att vi har folk med arbetarbakgrund som sympatiserar med oss, bara att se på mig.

– Mamma var förskollärare, pappa jobbade på plåtslageri, och jag är uppväxt i Vivalla som även på den tiden hade vissa problem, berättar han.

Du är lite av ett typexempel för de nya moderaterna, som ändrat inriktning till att vara ett arbetarparti?

– Jaa. Men jag tycker jag hittat hem politiskt, säger han.

Kent Persson blev politiskt engagerad när han var i artonårsåldern.

– Men inte på grund av att vi ofta hade politiska diskussioner hemma. Där pratade vi aldrig politik, men jag har alltid varit samhällsintresserad, så då blev det att jag började engagera mig politiskt.

Det var inte solklart att det skulle bli moderaterna.

– Jag gjorde en koll var de olika partierna stod och upptäckte att M låg närmast mina egna värderingar. På den tiden var moderaterna inget uttalat arbetarparti. Carl Bildt var partiledare, och skattesänkningar stod högt på den politiska agendan.

I MUF, moderaterna ungdomsförbund, var Kent temperamentsfull. Han gick i taket på frågor som när socialdemokraterna ville förbjuda parabolantenner.

– Frågor om frihet var viktigt. Det var ju andra värderingar på den tiden, säger Kent Persson.

En hjärtefråga han burit med sig i alla år är att skapa ett samhälle som ger alla möjlighet att få en lyckad start i livet. Skolan, skolan. Alla politiker pratar om skolans betydelse, jo. Men Kent berättar en egen erfarenhet som han säger betytt mycket.

– Jag hade det inte så lätt i högstadiet, jag hade svårt att läsa och skriva, berättar han öppet.

Syokonsulenten avrådde honom från teoretiska linjer på gymnasiet: ”Du kommer få det svårt”.

– Av ren tjurighet sökte jag och kom in på naturvetenskapliga programmet, det allra svåraste. Men jag fick hjälp av Trude (en lärare) som gav av sin tid och brydde sig. Hon lärde mig genvägar till att läsa, och det gav mig självförtroende.

Intervjun börjar dra mot sitt slut. Var ska fotografiet tas av Kent? Fotograf Per Knutsson har en bildidé: varför inte ta bilden under en kristallkrona på Storan?

– Aldrig i livet, säger Kent Persson. Nej, ni får mig inte till det. Representation och sånt är inte min stil, det skulle bli en helt fel bild.

Bilden fick bli lite mer neutral. Men Kent Persson klädde sig i alla fall i blått.

Fakta

Namn: Kent Persson

Ålder: 39 år

Bor: Villa i Marieberg

Familj: Gift, har två barn. En vovve finns också i familjen.

Gör: Moderat politiker, andre vice ordförande i landstingsstyrelsen, ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i programnämnd samhällsbyggnad, förbundsordförande för M i länet. Moderaternas toppnamn till kommunfullmäktige i Örebro.

Bakgrund: naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, ombudsman för MUF, informatör vid NTF, försäkringssäljare, jobbat som föreningsledare

Om du inte varit moderat, vad hade det blivit då: ”hmm ... Kristdemokraterna faller bort direkt – alldeles för konservativt. Jag skulle kunna tänka mig Centern. Eller Folkpartiet.

Mer läsning

Annons