Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risbergskas lärare rasar efter nedläggning

Stå fast vid valet av Risbergska i höst – för programmen är kvar även om man byter byggnad. Dessutom kräver lärarna att de hörande programmen och Riksgymnasiet följs åt vid en flytt.

Annons
Har krav. Thomas Nygårds, Alexandra Royal, David Siegert, Tord Helgesson, Madeleine Andersson med starka åsikter.

Tisdagens besked om att Risbergska gymnasiet förelås läggas ned från hösten 2016 har väckt ilska, frustration och oro på skolan. Inte minst på grund av att dialogen med dem som är berörda har varit obefintlig.

– Det har väckt mycket ont blod. Lärare är jätteupprörda över hur processen har gått till, säger läraren Tord Helgesson.

– Det har skötts illa. Fast vi har kommit med raka frågor har vi inte fått några svar, utan man har mörkat och mörkat, säger läraren Emma Wennerström.

Hon tycker att argumentet att tomma lokaler gör det nödvändigt att lägga ned skolan inte håller och att det har fått stå oemotsagt.

– Man pratar om tomma lokaler och ytor, men nedmonteringen av den här skolan har inte kommit fram. Vi förlorade estetprogrammet och nu bygger man mer lokaler på Karro för att estet erna ska få plats där. Det blir ihåligt att prata om lokalytor när man bygger nytt, säger Emma Wennerström.

Ett rykte som upprör lärarna är att det finns studievägledare som rekommenderar elever som sökt Risbergska till hösten att söka om.

– Det är viktigt att ge moteld nu. För även om programmen flyttas till andra skolor så finns de kvar, säger Tord Helgesson.

–  Våra program ska finnas kvar. Det har vi fått löfte om från politikerna. Vi kommer att flyttas om ett år. Den här byggnaden kommer inte att vara kvar som gymnasieskola, men programmen, våra arbetssätt, kulturen och pedagogiken finns kvar. Klasserna ska hållas ihop, säger läraren David Siegert.

Samarbetet mellan de hörande programmen och Riksgymnasiet för döva och hörselskadade har fungerat mycket bra på Risbergska. Ett krav vid en flytt är att de även i fortsättningen får hålla ihop på samma skola.

– Det tar lång tid att få till ett samarbete med hörande elever och lärare. Det handlar mycket om medvetenhet och det fixar man inte på en dag. Jag kan bara bekräfta att det är så många föräldrar till våra hörselskadade och döva elever som är otroligt glada och nöjda över att vi har haft det här samarbetet under åren. Det har höjt kvalitet på vår utbildning otroligt mycket, säger Thomas Nygårds, lärare på Riksgymnasiet.

– De får inte dela oss, säger David Siegert.

I fortsättningen kräver lärarna en dialog med politikerna.

– I tisdags lovade man att en ny parlamentarisk grupp på gymnasienivå ska bildas. Får vi inte vara med i den dialogen är det en katastrof, säger läraren Madeleine Andersson.

Läs också: Facebookgrupp kräver att Risbergska ska finnas kvar!

Mer läsning

Annons