Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk att äggsnattande polisman får sparken

Polisen som snattade ägg får inte sitt ärende prövat av hovrätten.
Nu är risken stor att han förlorar sitt jobb.

Annons
Fotomontage. Mannen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

I februari dömdes mannen till 30 dagsböter för att ha snattat ägg vid en gårdsförsäljning i länet. Däremot friades han från åtalspunkten om att ha stulit 130 kronor ur den obevakade kassan på gården.

Nekade snatteri

Polismannen dömdes mot sitt nekande och överklagade senare domen till Göta hovrätt. Men snatteri är ett brott som kräver prövningstillstånd hos hovrätten. Det har nu domstolen sagt nej till, vilket betyder att tingsrättens dom sannolikt kommer att gälla.

Möjligheten finns visserligen att överklaga hovrättens beslut till Högsta domstolen, men det är tveksamt om polisen kommer att göra det.

– Jag har inte fått några sådana instruktioner, säger polismannens advokat, Gunnar Wikberg.

Hur reagerade din klient när han fick beskedet från hovrätten?

– Det vill jag inte gå in på, säger Wikberg.

Göta hovrätts dom vinner laga kraft den 27 april och därefter kommer hans ärende att behandlas av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, PAN.

Stal whisky

Mycket talar för att PAN beslutar att avskeda polismannen, eftersom han tidigare gjort sig skyldig till ett liknande brott. 2010 fick han böta 15 700 kronor sedan han stulit en flaska whisky på Systembolaget.

– En polis som återfaller i den här sortens förmögenhetsbrott brukar nämnden se som olämplig, Det går helt enkelt inte att förena med sin ställning som polis, har PAN:s Tomas Rönnberg tidigare förklarat i NA.

Under 2011 fick…

• ...rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd undersöka om 46 polismän skulle skiljas från sin anställning genom uppsägning eller avskedning.

• ...en polisman sparken.

•... 27 polisanställda en varning

• ...13 polisanställda löneavdrag

Källa: Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnds årsrapport 2011.

Mer läsning

Annons