Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risken att du blir lurad på nätet ökar

Bedrägerierna på nätet ökar. Mellan 1 100 och 1 200 fall anmäls i Örebro län varje år.– Det drabbar ju oss seriösa, säger Teres Sjöström som driver en webbshop.

Annons
Teres Sjöström

Polisanmälningar om bedrägerier ökar för varje år. I en ny rapport konstaterar Brå, Brottsförebyggande rådet, att antalet anmälda fall av bedrägerier ”ökat markant” sedan mitten av 00-talet. Ökningen beror till stor del på att internetanvändningen ökat.

– De här brotten ökar mest och har gjort så under en ganska lång tid, säger Leif Lexon, chef på länskriminalens bedrägerirotel i Örebro.

– Folk vill ju göra en bra affär. Tyvärr, får man väl säga, fortsätter Leif Lexon.

Teres Sjöström driver en webbshop från sitt hem i Ekeby-Almby.

Det gör hon vid sidan av sitt ”riktiga” jobb. Teres Sjöström tycker det är tråkigt att oseriösa aktörer luras på nätet. Och hon berättar att det har tagit tid för henne att bygga upp ett förtroende med sina kunder.

För sina betaltjänster använder Teres Sjöström ett faktureringsbolag med gott rykte. Hon tror att deras renommé signalerar trygg nätshopping. Att här finns en stabil mellanhand.

– De är ju erkänt duktiga, säger Teres Sjöström.

Vanligt förekommande bedrägerier på nätet är falska annonser, ID-kapningar och bluffaktiga ”företag” i största allmänhet. Men Leif Lexon på polisen i Örebro säger att de flesta anmälningarna om bedrägeri handlar om e-handel som gått snett.

Han uppmanar konsumenten att handla på väl etablerade webbsidor. Extra knepigt blir det på köp- och säljsidor som Blocket och Tradera.

De är i sig etablerade varumärken men säljaren kan vara i princip vem som helst.

I ett uppmärksammat fall i Örebro tingsrätt lurade en kvinna sina kunder genom att skicka tvättmedel eller vetemjöl i stället för utlovade mobiltelefoner.

Leif Lexon säger att den som vill öka sina chanser att få tillbaka sina pengar måste polisanmäla. Och om polisen inte lyckas ser det mörkt ut för köparen.

– Om vi på polisen inte lyckas hitta någon misstänkt och inte lyckas spåra pengarna då finns ju risken att man blir blåst, säger Leif Lexon.

Hans bästa tips för att vara helt säker på att inte bli lurad är att fysiskt åka och titta på varan som du ska köpa.

– Att handla på nätet betyder inte att du automatiskt blir lurad men risken finns alltid hur noggrann du än är, säger Leif Lexon.

Även om trenden med e-handel är på uppåtgående ser Teres Sjöström en fara med alla bedragare.

– Det kan ju leda till att ingen vågar handla på nätet, säger hon.

Förra julen tog Örebro läns hushåll emot 240 000 paket enligt Postnord. Den siffran förväntas stiga i år.

Har du blivit lurad på något sätt när du handlat på nätet? Kommentera artikeln!

Mer läsning

Annons