Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risken att smittas ärliten för människor

Smittskyddsläkaren Torbjörn Norén har varit med på de mjältbrandsdrabbade gårdarna för att se att hanteringen av djuren har gått till på rätt sätt. Men generellt sett är det väldigt liten risk för en människa att smittas av sjukdomen.

Annons

Människor kan i princip endast bli smittade av mjältbrand genom direktkontakt med sjuka eller döda djur. Att personer som varit nära de smittade djuren har behandlats med penicillin i förebyggande syfte beror på att de först inte visste att de plötsliga dödsfallen berodde på mjältbrand.

– I början hanterade de inte djuren på rätt sätt och de använde inte skyddskläder, säger Torbjörn Norén, tillförordnad smittskyddsläkare på USÖ.

Sedan smittan blev känd har Torbjörn Norén varit med på gårdarna för att överblicka djurhanteringen.

Tre varianterEn människa kan drabbas av mjältbrand i tre olika varianter. 90 procent av de personer som blir smittade får hudvarianten.

– Det krävs en sårskada för att bakterien ska gå igenom. Bakterien kan då bilda ett sår som sedan blir svart. Det är den snällaste och vanligaste formen som behandlas med antibiotika.

Den allvarligaste formen är den som sätter sig på lungorna. Dödligheten är hög, men formen är väldigt sällsynt. För att insjukna krävs det att man andas in hög koncentration av bakterier. Lungvarianten är vanligare i länder med torr och dammig miljö. Den tredje typen kan man få genom att äta smittat kött, symptomen är blodiga diarréer. Dock finns ingen risk för den smittan i Sverige då djuren kontrolleras ordentligt i samband med slakt.

Onödigt bada i kanalenEftersom bakteriesporer finns i Kvismare kanal har smittskyddsläkarna gått ut med rekommendationen att man inte bör bada i kanalen trots att vattnet är ordentligt utspätt och smittorisken i princip är obefintlig.

– Det är i grunden olämpligt och onödigt att bada där eftersom det är ett vattendrag som inte är kontrollerat. Djur går ju och bajsar där hela dagarna och kommunen har inte ansvar för att kontrollera vattnet, säger Torbjörn Norén.

Att människor drabbas av mjältbrand är ovanligt. Det senaste fallet i Sverige inträffade 1965, det var en fabriksarbetare som smittades av bakterier i fårull.

Mer läsning

Annons