Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ritz kan tappa alkoholtillståndet

Ritz Nightclub riskerar att bli av med serveringstillståndet. Polisen har vid två tillfällen rapporterat om misshandel, oordning och uppenbar risk för personskada.

Annons

Vid två tillfällen har polisen fört anteckningar om händelser vid Ritz som varit av den karaktären att tillståndsenheten reagerat. Den första inträffade natten till den 8 juli. Flera polispatruller fanns på plats och det var allmänt stökigt med många berusade människor och hög ljudvolym från uteserveringen. En patrull hade åkt till platsen på begäran av vakter från Ritz som själva hade gripit en kille för misshandel.

Samtidigt som polisen tog hand om denne kom en annan gäst och uppgav att han blivit misshandlad inne på klubben. Polisen fick ytterligare fler berusade att ta hand om, enligt LOB, lag om omhändertagande av berusade personer, sammanlagt tre stycken.

Nästa minnesanteckning är från den 16 september. Då beordras polis till Ritz med anledning av att ett tiotal personer hade blivit nedtrampade inne på klubben. De skulle blivit ihop- och nedtryckta inne på dansgolvet och på toaletterna. De var panikslagna av händelsen.

Polispatrullen gick in och uppfattade att alldeles för många gäster hade släppts in. Just den kvällen var det konsert och folk hoppade och sprang fram och tillbaka trots att de ”stod packade som sillar”, som det står i polisanteckningarna som NA tagit del av.

Enligt Ritz eget räkneverk hade de släppt in mer än 1 500 personer trots att de bara finns tillstånd för 1 040 personer.

Ritz har själva förklarat händelserna skriftligt till kommunen. Vid första tillfället ska flera gäng med yngre och berusade människor ha hängt kvar framför entrén när de vägrades inträde och ”det blev onödigheter mellan dem”. Vid det andra tillfället var inte nattklubben beredd på det annorlunda konsertkonceptet, med en publik som gjorde rörelser till musiken och trängsel uppstod. Dessutom håller man inte med om att det var för många personer insläppta i lokalen. 1 500 enligt räkneverket betyder bara att så många varit insläppta totalt under kvällen, många personer hade lämnat klubben innan konserten kom igång.

När NA ringer upp förklarar nattklubbschef Toni Fransson att restaurangen har vidtagit flera åtgärder sedan händelserna ägde rum.

– Vi har anställt flera vakter, varav två som bara rör sig utanför entrén. Vi har haft flera personalmöten och gått igenom med alla vad som gäller. Vi är stenhårda på åldersgränser och har hög tröskel för insläpp och servering.

– Vad som händer utanför krogen är svårt för oss att göra något åt. Att vi är en populär krog som drar till oss mycket folk är inte vårt fel, säger Toni Fransson.

Det är polisens anteckningar som ligger till grund för tillståndsenhetens förslag till erinran, varning eller återkallelse av serveringstillstånd. Men det är politikerna vid tillståndsutskottets sammanträde den 26 oktober som fattar beslut.

Tillståndsenheten har värderat uppgifterna i polisens minnesanteckningar och anser att de ska tillmätas stor betydelse. De menar att det inträffade med tydlighet visar att man inte haft den kontroll, ordning och nykterhet som föreskrivs i alkohollagen och som krävs för att behålla serveringstillståndet.

Mer läsning

Annons