Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robins DNA hjälp i Örebropolisens jakt

Robin Larsson är en ung man som bor på Väster. Därför topsas han av polisen i jakten på Örebros serievåldtäktsman.
– Du är inte misstänkt, vi har tagit över 400 prov, påminner förhörsledaren, Anders Ivansson.

Annons
Provtagning. Robin Larsson sitter hos förhörsledaren Anders Ivansson på Örebropolisen. Anders förklarar hur dna-provet kommet att genomföras.

Robin Larsson, 19, sitter i förhörs-ledaren Anders Ivanssons tjänsterum på polishuset i Örebro. Drygt 400 unga män från Örebro har redan varit på polishuset och lämnat salivprov.

Anders Ivansson öppnar det topsningskit som ligger på hans skrivbord, och tar på sig ett par lila gummihandskar.

– Det är för att jag inte ska blanda mig i provet på något sätt. Dessutom är det av hänsyn till dig eftersom jag kommer nära din mun, säger han till Robin.

Robin Larsson får gapa när polisen för in topsen i munnen på honom. Ett par skrap på tungan och några sekunder senare är det klart.

Robins saliv förs över på ett papper som skiftar färg när det blir fuktigt. En liten lucka fälls över pappret som sedan ska skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys.

Robin Larsson fick kallelsen om topsning i förra veckan och i går besökte han polishuset.

”Du är inte misstänkt” står det med stora bokstäver i kallelsen. Polisen är noggrann med att berätta att topsningen görs för att kunna sortera bort personer som inte har med utredningen att göra.

– Det var chockerande att få brevet, och min mamma blev ännu mer chockad, Men det känns bra att man kan vara med och hjälpa till, säger han.

Innan Robin topsades fick han svara på frågor från Anders Ivansson. De handlade om vart han var den 28 mars, när en kvinna blev brutalt våldtagen vid Eurostop.

– Vi lägger allt krut på den våldtäkten eftersom det är den senaste. Men vi vet att vi har att göra med en serievåldtäktsman som har gjort minst fyra överfall, säger Anders Ivansson.

Robin Larsson bor på Lövsta-gatan på väster i Örebro, och det är därför han är kallad. Polisen har ringat in ett område som de tror våldtäktsmannen bor i.

– Forskning säger att gärningsmannen till 70 procent bor i det område han verkar i, säger Anders Ivansson.

Robin Larsson är 188 centimeter lång. Våldtäktsmannen som polisen söker är kortare, ungefär 170 centimeter.

– Hade vi vetat att Robin var så lång hade han inte behövt komma. Men den enda uppgiften vi hade om honom fanns i passregistret, och där var han kortare, säger Anders Ivansson.

Så här såg kallelsen ut som Robin fick hem och många andra Örebrokillar har fått liknande.

Topsning

1999 fick polisen rätt att upprätta ett dna-register.

Det rör sig egentligen om två register där omkring 80 000 personer figurerar:

1. Personer som döms till ”annat straff än böter” (oftast fängelse). Namnen stryks efter ett visst antal år. Tiden varierar.

2. Personer som är misstänkta för brott som kan ge fängelse. Namnen stryks om de frias eller bara döms till böter. Annars hamnar de i det första registret.

Utöver det finns spårregistret. Där finns omkring

20 000 profiler tagna vid brottsplatser, men som inte är kopplade till någon person.

Det pågår en utredning om polisen även ska få använda sjukvårdens pku-register för att spåra brottslingar. Där finns blodprover lagrade från de flesta som fötts efter 1975. Registret får endast användas i forskningssyfte. Men det användes för att spåra Anna Lindhs mördare och identifiera tsunamioffren.

Mer läsning

Annons