Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rör inte vår busshållsplats”

Busshållplatsen är en livsnerv för oss. Ta inte bort den!
Ett 60-tal personer protesterar mot att hållplatsen på Vallnäsvägen inte finns med i det nya linjesystem.

Annons
Sigun och Henrik Nilefjell, Bengt Carlsson, samt Karl-Erik och Linnea Larsson vid busshållplatsen som de absolut inte vill bli av med. BILD: HÅKAN EKEBACKE.

När de nya busslinjerna börjar användas den 1 april kommer bussarna inte längre att köra in i gamla Hjärsta. Det blir därför inga mer stopp vid Rexhuset på Vallnäsvägen i framtiden. Det gör de som bor där upprörda.

– Vi kämpar förtvivlat för att få dem att förstå att detta går inte, säger Sigun Nilefjell.

Enligt det nya linjesystemet får de i stället gå ett antal hundra meter till busshållplatsen vid Baronbackarna.

– Det är som om de inte visste att det finns ett seniorboende för 55 plus här. Många har rullator och kan absolut inte ta sig dit, och ingen affär har vi här heller. Bussen är vår livsnerv här borta, säger Sigun Nilefjell.

Vädjat till kommunen

De har samlat in en protestlista med drygt 60 namn för att få ha kvar sin busshållplats. Många har ringt till kommunen och vädjat.

– Jag var själv med och fick hit busshållplatsen för 17-18 år sedan. Det går inte att de tar bort den, säger Bengt Carlsson besviket.

Bo Fredriksson är driftansvarig för kommunens kollektivtrafik. Han förklarar att det i huvudsak var två skäl till att de valde att inte ha kvar busshållplatsen på Vallnäsvägen.

– Dels är det få resenärer som går på just där, även om det är många äldre som bor där, dels är det framkomlighetsproblem och alldeles för trångt med bilar, säger han.

Bengt Carlsson köper dock inte resonemanget om att det är få resenärer som kliver på bussen vid deras hållplats.

– Det är folk som går på och åker här varje dag. Det hänger inte på det, säger han.

Möte med de protesterande

För att hitta en lösning ska Bo Fredriksson försöka att få till ett möte med dem som har protesterat.

– Det vi diskuterar är om vi kan erbjuda flextrafik, som vi har på väster i dag. Det har blivit otroligt populärt. Det fungerar ungefär som färdtjänst att man ringer och bokar tid. Avgiften är densamma som på en vanlig buss, säger han.

Det låter däremot inte som någon tänkbar lösning i Bengt Carlssons öron. Han vill ha kvar hållplatsen.

– Om det är flextrafik får man åka med runt till alla möjliga ställen innan de kommer dit en ska. Nej, det kan vi inte gå med på, säger han.

Mer läsning

Annons