Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rudbeckseleverna får stanna i borgen

Det blir e-huset och inte borgen som ska lämnas på Rudbecksskolan till hösten. Dessutom ska en stor utredning göras innan det tas något beslut om gymnasieskolornas lokaler.

Annons
Elevrådets styrelse Jessica Olsson, Alexander Otterbeck, Lovisa Molin, Alexander Liljenhed och Maria Arslan tänker kämpa för sin skola.

Det var fullt i Rudbecksskolans matsal. Många elever kom inte in. En del fick stå och trängas vid dörrarna. Orsaken var att gymnasienämndens ordförande Lotta Olsson (M) var på besök. Hon skulle prata om skolan.

– Den största delen av den här processen har skett bakom stängda dörrar. Nu för första gången har vi fått reda på vad som händer. Nu börjar det hända saker, förklarade eleven Alexander Otterbeck efteråt.

Mötet började med en överraskning. Skolan kommer inte lämna borgen till hösten, utan i stället blir det E-huset.

– I kvadratmeter är den lika stor som e-huset, som vi redan bestämt att gå ur, så nu byter vi det huset mot borgen, sade Lotta Olsson

Under mötet fick hon tuffa frågor från eleverna om varför just Rudbecksskolan skulle väljs när det ska tas bort 15 000 kvadratmeter lokalyta. Många hade lusläst Mintus-utredningen och hade inte hittat hållbara argument för att just deras skola borde tas bort. Lotta Olsson höll med om att utredningsbiten var tunn.

– Vi måste utreda vart vi är på väg och hur ska det bli framåt, sade hon.

Hon menar att de med flytten från e-huset har en slags ettårsplan för skolan. Men de behöver titta både kortsiktigt och långsiktigt när elevkullarna beräknas öka från 2015.

– Att vi måste lämna lokaler är helt klart, att det kan bli Rudbecksskolan, absolut, men vi måste ha argument för hur vi tänker kortsiktigt och hur vi tänker långsiktigt. Sedan blir alla kanske inte nöjda ändå, men då finns en plan och en strategi. Det får inte vara så att det är en massa frågor som vi inte har svarat på, utan då måste vi ha med det i vårat tänk, sade Lotta Olsson.

Hon räknar med att utredningen ska vara klart till hösten.

Eleverna var glada efter mötet.

– Det är positivt att de gör en större utredning och att de lyssnar på oss, konstaterade Hemming Svensson.

– Det känns lite som en seger även om vi blir av med e-huset, sade Martin Boström.

– De har lovat att ha en löpande kontakt med oss. Ni ska vi alla fortsätta att jobba för skolan. Det känns som om man har fått hopp, sade Lovisa Molin.

Mer läsning

Annons