Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rynninge hage bjuderin till dans och samtal

Den klassiska dansplatsen Rynninge hage utanför Stora Mellösa får nytt liv igen. Stadsliv besökte platsen.

Annons

När Stadsliv lyssnar till bygdens folk får vi veta att här har folk inte blott dansat. Bygdens folk får lyster och lust i ögon, tal och gester när hagen omtalas.

Säkert har en och annan Mellsabo tillverkats i hagens lummiga omgivningar.

De senaste åren har det varit lugnt, men i sommar bjuder Stora Mellösa teatersällskap på ett hett drama. Bygdespelet Kulörta lyktor.

Gammal samlingsplats

Det är mer än bara några föreställningar mellan 30 juni och 5 juli.

– Rynninge hage är en gammal samlingsplats, en angelägenhet för folk i trakten. Det finns så många som har fina minnen som hör ihop med Rynninge hage, berättar Ragnhild Bertilsson som representerar Stora Mellösa skyttegille. Det är gillet som äger hagen och som är medarrangör i sommarens teater tillsammans med teaterföreningen, bygdeföreningen och idrottsklubben Små IF. Gillet ska stå för kaffe-och korvförsäljning ihop med Små IF.

Med värme i rösten fortsätter Ragnhild att tala om Rynninge hage.

– Det har inte varit några större evenemang här sedan 1990-talet, men många har sagt ”va roligt!” när de fått veta att det ska bli teater i hagen i sommar.

Bytt om

Stadsliv möter Ragnhild i bygdegården Björneborg i Stora Mellösa. Här har aktörerna i sällskapet bytt om inför repetitionerna som senare hålls i hagen.

– Det var till hagen man gick förr för att träffas. Bussar gick till och från Örebro och en del tältade här. Hit kom artister som Jokkmokks-Jokke, Gunde Johansson och Göingeflickorna på skyttefesterna. Det har genom tiderna också varit fest på söndagar med familjeunderhållning, typ tävlingar och buktalare, säger Ragnhild som är medveten om att Rynninge hage skapade nytt liv.

– Ja, en del äktenskap började nog här, förklarar Ragnhild. Hon får medhåll av Margareta Åhsberg, en av aktörerna

Föreställningens regissör, Elin Eriksson, berättar också att hon har hört att vissa Mellösakillar- och tjejer bara kom till parkeringen. Mötet med det motsatta könet gick före mötet med musiken som spelades.

Volvo Amazon

Och många som ville fröjdas i folkhemmets Rynninge hage rattade givetvis hit i en Volvo Amazon.

Stadsliv ska inte avslöja för mycket av vad som sker i Kulörta lyktor, men vi kan berätta att det startar i Rynninge hage 1957, en brytningstid vad gäller värderingar och musik. Publiken får bland annat möta Margareta Åsberg som spelar en dansbandssångerska med rötter i 40-talet, lite som Thory Bernhards. Hon möter den nya, för ungdomen ”farliga” musiken, den amerikanska rocken, och naturligtvis Elvis Presley i Mellösatappning. Handlingen utspelas också i nutid då en morfar får göra återblickar.

Mer läsning

Annons