Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så arbetar kommunen för att stoppa fuskarna

Att ljuga och uppge att man inte har någon sambo är det vanligaste sättet att fuska för att få försörjningsstöd. För närvarande jobbar två handläggare i ett projekt för att stoppa felaktiga utbetalningar.

Annons

Fram till oktober i år var det totalt nära 28 000 ärenden om försörjningsstöd hos kommunen. De allra flesta gör det för att det är nödvändigt för att klara sitt uppehälle. Det finns dock en liten klick som fuskar med uppgifterna.

– Det vanligaste är väl att man är sambo och inte talar om det, säger Ulrika Staaf, enhetschef på försörjningsstöd.

Oredovisade inkomster

Andra orsaker till felaktiga utbetalningar är oredovisade inkomster eller tillgångar, att man har inneboende, att man inte bor eller vistas i kommunen samt förfalskade handlingar.

– Vi har skärpt kontrollen när man ansöker. Vi kollar tillgångar och konton, bilinnehav, var man bor och om man är gift, säger Ulrika Staaf.

Kommunen ska enligt lag utreda bidragsfusk. Vid misstanke om bidragsbrott låg ansvaret för det på respektive handläggare, men i Örebro har man i ett tvåårigt projekt prövat med två särskilda handläggare som tar hand om det.

– Vi är jättenöjda efter ett år. De andra handläggarna tycker att det är skönt att de kan lämna över det här utredandet till två experter, säger Ulrika Staaf.

30 ärenden

De två specialhandläggarna har betat av ett ärendeberg på 30 fall om misstänkta bidragsbrott. Alla utom ett är genomgångna. Till det kommer det hela tiden in nya anmälningar om misstänkta fusk. Totalt har 24 ärenden lämnats över till polisens ekorotel under detta första år.

– Målet är att rätt summa till rätt person vid rätt tillfälle. Det tror jag att vi kan skriva under på allihop. Det ska inte gå ut pengar felaktigt, säger Ulrika Staaf.

Under det här året har man också skapat ett bra samarbete med polis och åklagare och Försäkringskassan.

– De samarbetar även med handläggare i andra kommuner för att hitta bra metoder, säger Ulrika Staaf.

Förbättra rutiner

En viktig uppgift är också att förbättra rutinerna när någon ansöker om försörjningsstöd.

– Det är förbyggande för att se över våra egna rutiner. Vad vi kan göra för att täppa till luckorna så att säga, säger Ulrika Staaf.

Det måste alltid göras en del kontroller, men man behöver också förklara regelverket när någon kommer dit första gången och ansöker om bidrag.

– Det handlar om att berätta vilka rättigheter man har, men också om de här skyldigheterna, säger Ulrika Staaf.

Mer läsning

Annons