Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nya Naturum Oset

Det blev White Arkitekter som vann arkitekttävlingen om Naturum Oset. Det tillkännagavs på måndagen.

Annons

Det var fem arkitektteam som tävlande om Naturrum oset. I Whites vinnande förslag är naturum delvis gömt i en kulle där solcellsklädda tak tränger fram genom grönskan.

I ett pressmeddelande skriver White att Naturum Oset ligger i en vattenpark och reser sig som en grönskande kulle ur vattnet. Kullen omgärdas av asymmetrisk tak som är formade för att ge solceller en optimal vinkel. För att minska klimatpåverkan används material som trä, naturfiber, jord och lera.

– Det handlar om att göra ny fantastisk natur av det som människan lånat och förstört. Vi ser en möjlighet att dramatisera landskapet i samspelet mellan arkitektur och natur, förklarar Mattias Lind, ansvarig arkitekt på White med flera naturum på meritlistan.

I teamet ingår Viktoria Buskqvist som är arkitekt och kontorschef för White i Örebro.

– Jag hoppas att vi kan ge barnen en kärleksrelation till naturen när de besöker naturum Oset. I vårt förslag får barnen och kunskapen ta plats. Byggnaden underordnas landskapet och vi skapar en provkarta av Örebros flora och Närkes landskap, säger Viktoria Buskqvist, arkitekt och kontorschef på White i Örebro.

Kommunen satsar 49 miljoner kronor på Naturrum Oset. Enligt tidigare uppgifter ska det vara klar 2017.

Mer läsning

Annons