Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket kostade kungafirandet Örebro

Örebro 2010 medförde, enligt arrangörerna, stor uppmärksamhet, turistintäkter och var till gagn för Örebro och hela regionen. Jubileets största kritiker Murad Artin är dock skeptisk.

Annons
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine vid högtidlighållandet av 200-årsminnet av tronföljarvalet i Örebro. På bilden besöker kungafamiljen Stjernsund slott som köptes av Karl XIV Johan 1823 och slottet ägdes sedan av familjen Bernadotte fram till 1860.

I en ny rapport har Örebro 2010 sammanfattats. Det är en hel del som har genomförts, som exempelvis 250 aktiviteter och 80 föreläsningar. Arrangören har räknat in 660 pressklipp under året.

– Men det är klart att högtidsdagen med kungafamiljen var alldeles speciell, säger Lars O Molin (KD), ordförande i styrgruppen för Örebro 2010.

Kungligt besök och aktiviteter har lockat hit turister. Antalet sålda hotellrum ökade med drygt tio procent under fjolåret.

– Örebro har fått oerhört mycket synlighet för småpengar i sammanhanget. Det är väl använda pengar, säger Björn Fransson, marknads- och turistchef på Örebrokompaniet, som var projektägare. Han har egentligen inte något emot den tydliga opposition som har varit. Den har faktiskt hjälpt till att inte bara fokusera på Karl XIV Johan utan också på den riksdag som hölls i Örebro 1810.

– Tanken var att fira riksdagen och det är klart att om vi inte hade haft det ifrågasättandet så hade vi kanske ramlat i fällan att det bara blivit ett kungligt jubileum, säger Björn Fransson.

För Murad Artin är skillnaden hårfin.

– Kanske har det ändrat lite, men annars är det i stort Bernadotte, säger han.

Han påpekar att kommunens kostnader från 2006 och 2007 inte är medräknade, och att siffran då ökar från de redovisade 7,7 miljonerna.

– Det är sammanlagt 8,5 miljoner och då har de inte räknat in arbetet som kommunens tjänstemän har utfört. Det är skattebetalarna som har stått för hela kalaset och det genererar inte tillbaka någonting till kommunen, tyvärr, säger Murad Artin.

Kommunens kostnad: 7.7 miljoner

Kostnaderna för Örebro 2010 åren 2008-2010. Kommunen cirka 7,7 miljoner, Regionförbundet cirka 2,4 miljoner, extern finansiering cirka 2,2 miljoner.

Ökning av sålda hotellrum under 2010 var 10,1 procent.

Den turistekonomiska effekten var 45 miljoner, baserat på nio konferenser och möten samt högtidsdagen.

1500 exemplar av studiematerialet har delats ut, flera böcker har skrivits.

Det finns totalt 660 pressklipp, varav 150 i anslutning till högtidsdagen den 21 augusti då Kungafamiljen var på besök samt 50 internationella klipp.

Mer läsning

Annons