Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så planerades hemliga knarkfabriken in i minsta detalj

Enligt polisen kostade det minst 100 000 kronor att starta upp den stora odlingen med cannabis som två män misstänks ligga bakom i en fastighet utanför Stora Mellösa.  Åklagaren yrkar nu på fleråriga fängelsestraff för männen.- Installationen är genomtänkt in i minsta detalj, säger åklagare Åsa Hiding.

Annons

Männen, 33 och 34 år gamla, ska enligt åtalet ha odlat drygt nio kilo cannabis i en övergiven fabrikslokal. Polisen bedrev under en tid spaning och kunde senare slå till mot lokalen.

Rättegången inleddes på tisdagen och avslutades i dag. Under förmiddagen genomfördes en så kallad syn under förhandlingen ute vid det område där männen misstänks ha bedrivit cannabisodlingen.

Åklagare Åsa Hiding menar att det har varit fråga om en väl planerad verksamhet som uppenbart varit till för framställan av narkotika för bruk och vidareförsäljning. Bland annat fanns särskilda lampor temperaturreglerare i lokalen. 

- När det gäller storleken så påstår jag att den har varit av stor omfattning och närmaste yrkesmässig. Därför ska den bedömas som grov. Hela fastigheten har används enbart till narkotikaframställan och installationen är genomtänkt in i minsta detalj, säger hon.

Enligt polisen var kostnaden enbart för att starta upp odlingen minst 100 000 kronor.

- Det är en hög kostnad för att starta upp. Odlingen var tänkt för att drivas vidare  och det fanns inga planer på att avsluta den, snarare bygga upp den och fortsätta, säger Åsa Hiding.

Hon yrkade i sin plädering på fängelsestraff för männen och hänvisade till att mängden narkotika har ett straffvärde om tre år för 34-åringen och 3,5 år för 33-åringen som också står åtalad för grov misshandel. 

33-åringen har erkänt delar av odlingen och narkotikabrott av normalgraden. 34-åringen nekar till brott. 

Mer läsning

Annons