Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska bra skräp få nytt liv i Mellringe

Snart kommer det vara lika enkelt att skänka som att slänga.
På Mellringe återvinningscentral planerar man att bygga en helt ny återanvändningssluss.

Annons

I vår ska arbetet med att bygga ett helt nytt hus vid Mellringe återvinningscentral komma i gång.

Tanken är att alla saker som ska slängas ska gå igenom den här slussen.

– Vi får köpa till en bit tomt och sedan ska vi bygga till ett hus som dockas mot de andra, säger Stefan Engström som är projektledare och den som jobbar med att få alla pusselbitar på plats.

– Alla som kommer för att slänga saker måste passera det här huset och här inne kommer folk från ideella organisationer att stå och fråga om man har något som man vill skänka.

Stefan Engström betonar att han tror att det kommer att ta tid innan den här verksamheten har satt sig.

Risken finns att det blir köer, trångt och irriterat inne i återanvändningsslussen.

– Det här är ju inget lätt jobb, det kommer mycket trafik och man ska springa mellan bilarna och fråga om saker. Vi kommer därför ha en utbildning i hur man ska göra och även ha egen personal på plats. Framför allt kommer nog logistiken att vara det stora problemet.

Stefan tittar ut över området och fortsätter:

– Vi kommer också att bygga en förrådsbyggnad där sakerna kan förvaras och en värmestuga där de som jobbar här kan gå in och göra sig en kopp kaffe.

Örebro kommun har jobbat med det här projektet i flera år. Föreningar och kyrkor har tillfrågats och just nu pågår arbetet med att se vilka som kan vara med och ta emot saker för att sedan sälja vidare i sina butiker. Helst vill man inte ha fler än fyra aktörer, även om det finns 13–14 som visat intresse. Frågan är också hur arbetet ska läggas upp. De som tar emot sakerna ska alla jobba ideellt och helst ska bara en organisation finnas på plats åt gången.

– Vi tänker att man ska stå 14 dagar till en månad i taget. Det är för att vi vet att man till exempel helst skänker till den kyrka man själv är med i. Man vill ge till egen verksamhet, säger Stefan Engström.

Egentligen skulle arbetet ha varit i gång. Men man har upptäckt att man först måste man påla för att kunna bygga huset.

Tidigast sen vår eller i sommar kan allt vara färdigt.

Men även om det kan bli en hel del bök i början så är de flesta positiva till idén.

Tommie Eriksson var en av alla som slängde skräp den kalla januaridagen när Stadsliv var på plats.

– Många gånger står man där med grejer som det känns omoraliskt att slänga. Men det är jobbigt att sätta ut en annons på Blocket eller Tradera. Visst kan man åka med det till Myrorna men det är inte alltid det blir av. Jag tycker det här låter som en jättebra idé.

Vill gärna ge. Tommie Eriksson kan tycka att det ibland känns omoraliskt att slänga vissa saker. Hellre skänker han bort dom.
lanerar. Stefan Engström på Tekniska förvaltningen leder återanvändningsprojektet.

Mer läsning

Annons