Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska fler farliga bilförare stoppas

Varje år dras omkring 5000 körkort in.
Men med en tuffare hållning från läkarkåren ska nu fler stoppas.
– Det borde vara många fler, menar Lars Englund, chefsläkare vid Transsportstyrelsen.

Annons

Från och med 1 februari utökades läkarens skyldigheter att anmäla patienter som inte är lämpliga att köra bil. Om läkaren bedömer att patienten av medicinska skäl inte borde köra måste det anmälas till Transportstyrelsen. Det gäller både körkortsinnehavare och personer med taxiförarlegitimation.

– Den viktigaste ändringen är att läkaren nu har en skyldighet att anmäla även om patienten själv inte vill det. Det räcker att läkaren misstänker att patienten är olämplig. Tidigare har man kunnat vägra en utredning och sluppit undan. Men gör man det nu måste läkaren anmäla till Transportstyrelsen som då kräver ett friskhetsintyg från patienten. Läkarna får en helt ny juridisk kraft, säger Englund.

Förhoppningen är att fler olämpliga bilförare ska stoppas. Men trots skärpningen finns det fortfarande kryphål. Läkaren kan välja att ge patienten ett muntligt körförbud vilket inte rapporteras till Transportstyrelsen.

– Det är ett väldigt stort ansvar att ta på sig som läkare. Ska man använda det måste man förankra förbudet väl hos patienten. Man måste även följa upp att det följs genom återbesök. Det ska inte vara ett sätt för läkaren att slippa ta det ansvar som riksdagen beslutat om, vilket det nog är för många, säger Englund.

Mer läsning

Annons