Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska tv-spelengöra barnen smala

Överviktiga barn kan snart få tv-spel som recept för att motverka fetman. Universitetet får 4,5 miljoner kronor för forskning om det.

Annons

Forskare på Örebro universitet har tilldelats pengarna av Vetenskapsrådet. Meningen är att de ska undersöka så kallade exergames, tv-spel där motion och kroppsrörelse är en viktig del av spelandet. Det kan handla om balansmattor, eller spel där fjärrkontrollen används som tennisracket. Spelen ska stimulera barn och unga att vara aktiva och förebygga övervikt, och forskarna ska undersöka vad spelarna lär sig av spelen.

– I flera länder bland annat i Sverige lyfts de fram som ett intressant redskap att använda i skolan. Inte minst som en del av framtidens skolämne idrott och hälsa, säger docent Mikael Quennerstedt, projektledare och forskare i idrott med inriktning mot didaktik, i ett pressmeddelande.

Man ska undersöka vad tv-spelande innebär för elevers kunskaper och lärande, avseende hälsa och fysisk aktivitet. Forskarna ska även undersöka om lärare i dag använder tv-spel i undervisningen, och i så fall varför.

– Exergames presenteras ofta som ett modernt sätt att motionera men att användandet då främst är en fråga om energiförbrukning – energi in respektive energi ut – snarare än en fråga om utbildning, kunskaper och lärande, säger Mikael Quennerstedt.

Mer läsning

Annons